Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a încercat Hrebenciuc să impresioneze judecătorii. Mărturii despre Ilie Sârbu şi Ioan Adam

viorel hrebenciuc

Viorel Hrebenciuc, ani de zile sforarul numărul 1 al PSD, a fost arestat în Dosarul retreocedărilor ilegale de pădure, pe 29 octombrie 2014. Cu o seară înainte, acesta a apărut în faţa judecătorilor, pe care a încercat să-i impresioneze cu mărturia sa, timp de două ore.

Potrivit mărturiei prezentate de evz.ro, Hrebenciuc a negat că i s-ar fi promis o șpagă uriașă, de 12.000 de hectare, pentru a-l ajuta pe prințul Gheorghe Sturdza-Paltin să pună mâna pe o moștenire ilegală de 43.000 de hectare de pădure. În schimb, Hrebenciuc a spus că el îi ajută pe oameni, că este sărac, iar averea sa este la vedere. Și despre celebrele discuții cu senatorul Dan Șova, în care puneau la cale să schimbe o lege de combatere a corupției, a explicat că nu ar fi fost nimic ilegal. Toate aceste discuții au fost condimentate cu povești și pilde despre viață.

Atunci când a început mărturia, Hrebenciuc a încercat să-i impresioneze pe judecători prin faptul că a demisionat din Camera Deputaților:

De buna mea credință să nu vă îndoiți nicio clipă. Mi-am dat demisia din Parlamentul României, am încheiat o carieră de 25 de ani și nu cu inima ușoară. Vă spun sincer că colegii mei nu ar fi votat niciodată încuviințarea arestării mele preventive. Am părerea intimă că și dacă ar fi primit ordine să voteze nu ar fi votat. De aceea am luat această decizie, unilateral, consultându-mă numai eu, cu propria conștiință, și m-am pus la dispoziția justiției. Dacă nu făceam acest lucru în seara aceasta mă uitam la televizor, dar am fost șocat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA Brașov. Am răspuns invitației și mi s-a adus la cunoștință faptul că dosarul pe care îl aveam la DNA Central s-a mutat la DNA Brașov, s-a conexat, că nu mai sunt acuzat de spălare de bani, fără bani.

Hrebenciuc a fascinat judecătorii cu povestea complicelui său, Gheorghe Paltin- Sturdza - care era în boxa arestaților. Cât timp a vorbit el nu a fost oprit de instanță cu întrebări.

„Referitor la prima acuzație, aceea de constituire de grup infracțional. Nu am avut niciodată sentimentul că s-a constituit un grup infracțional organizat, Gheorghe Paltin-Sturdza mi-a fost prezentat de Ioan Adam pe care îl cunosc de zece ani de zile, fiind un coleg în Parlament și în mandatul anterior.

Față de familia Sturdza, în general, e o afinitate deosebită pentru că cunosc și alți membri ai acestei familii, un Sturdza pe care îl cunosc din 1990, fiind din zona Moldovei. Prietenia aceasta a dus la salvarea vieții mele pentru că am avut un infarct în 2002, iar cel care se ocupa de rezolvarea problemelor mele de sănătate a fost chiar dl. Sturdza, fratele lui fiind cumnatul academicianului francez Carpealier, renumit medic cardiolog. Miam făcut o părere deosebită față de această familie în urma acestor evenimente.

La prima discuție cu Sturdza- Paltin Gheorghe am rămas fascinat de viața pe care o duce. Este nepotul generalului Avramescu (generalul Gheorghe Avramescu, comandatul Armatei a 4-a), comandantul Forțelor Armate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mama fiind ucisă de NKDV la Budapesta. Îmi povestea cum a găsit un filmuleț de 1.30 de minute cu mama lui. Pe de altă parte, a stat 25 de ani în SUA, era profesor de franceză, avea doctoratul și s-a specializat în calculatoare ajungând până la performanța de a face modele din modelare lingvistică și a lucrat la Universitatea din Maryland."

Fostul deputat a mai explicat care erau relațiile cu președintele Senatului, senatorul Ilie Sârbu (PSD), la care, spune DNA, ar fi intervenit pentru a rezolva problemele cu Romsilva.

Întrebare: I-ați solicitat vreodată inculpatului Ilie Sârbu să ia legătura cu vreun funcționar pentru a-l determina să facă ceva în legătură cu acest titlu.

Răspuns: Nu, relațiile mele cu dl. Sârbu nu sunt prea cordiale.

Întrebare: Pentru perioada de un în urmă ați mai purtat vreo discuție cu privire la amnistierea sau grațierea?

Răspuns: Nu îmi aduc aminte, acesta este un subiect de discuție, poate am discutat la o cafea, dar nu știu când.

Întrebare: Într-o altă redare a DNA vă exprimați referitor la Ilie Sîrbu menționată în referatul cu propunerea de arestare preventivă?

Răspuns: Am văzut redarea discuției în referat, dar nu pot preciza contextul în care am purtat-o.

Întrebare: Cu Adam Ioan ați discutat vreodată sau ați purtat corespondență privitor la punerea în posesie?

Răspuns: Adam este un profesionist desăvârșit, în opinia mea, dar în același timp, ca om este extraordinar de cicălitor. Oriunde mă prindea, pe hol la Parlament, la prezidiu în Parlament, venea la mine și mă cicălea cu diferite aspecte, abateri din jur etc. Era pornit pe cei de la Bacău, pe Ghelase (șeful Direcției Silvice Bacău, apropiat a lui Hrebenciuc - n.r.), că nu fac, că nu fac ceea ce trebuie să facă. Eu îi explicasem că nu Ghelase este, ci cei de la Romsilva București.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.