Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a lăsat Israelul lui Netanyahu lumea în urmă în cursa vaccinurilor: operațiune masivă 27/7 pe STADIOANE; dozele libere, folosite la tineri

Daily mail
israel, vaccinare
  • Aproximativ 1,4 milioane de israelieni au primit deja o doză de vaccin Pfizer / BioNTech la centrele de vaccinare în masă
  • Israelul a avut acorduri cu Moderna și AstraZeneca înainte de certificarea oficială
  • Sistemul de sănătate din Israel este considerat unul dintre cele mai eficiente din lume
  • Israelul a avansat în cursa globală a vaccinurilor, scoțând și utilizând până la ultima doză din aprovizionarea cu vaccinuri și pentru a lansa o unitate de imunizare care funcționează fără oprire 24/7.

Aproximativ 1,4 milioane de israelieni au primit deja o doză de vaccin Pfizer / BioNTech; populația toatlă a țării este de 8,7 milioane; operațiunea a durat mai puțin de trei săptămâni, relatează Dailymail într-o analiză.

Aproape 146.000 de persoane au primit doza doar luni - mai mult decât au distribuit în total unele țări occidentale, inclusiv Italia, Spania și Canada - cu doze oferite în arene sportive, rezerviști militari fiind recrutați în ajutor.

Aproximativ 12% din populația țării a fost vaccinată, comparativ cu doar 1% din populația SUA.

În timp ce numai vaccinurile Pfizer / BioNTech au fost utilizate până acum, Israelul a avut, de asemenea, înțelegeri cu Moderna și AstraZeneca încă dinainte ca oricare dintre vaccinuri să fie aprobate.

De asemenea, și-a împărțit stocurile de vaccinuri pentru a le duce în zone îndepărtate, iar unii dintre lucrătorii săi din sănătate au extras chiar și doze suplimentare din flacoanele pe care le primesc.

Țara i-a prioritizat pe cei cu vârsta de peste 60 de ani, de asemenea, permite vaccinarea generației tinere - dacă așteaptă în afara centrelor de injecție până la sfârșitul zilei, tocmai pentru a nu se pierde dozele rămase în plus. Peste 100.000 de israelieni cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani au fost vaccinați în acest fel.

În plus, israelienilor li s-a promis „pașapoarte verzi” digitale care le permit să ocolească anumite reguli de blocare după ce primesc ambele doze.

Directorul general al ministerului sănătății, Hezi Levy, a declarat că aproximativ o cincime din populația Israelului ar putea avea ambele doze până la sfârșitul acestei luni. „Până la sfârșitul lunii ianuarie, vom fi inoculat două milioane de locuitori, majoritatea în vârstă”, a spus el.

Ministerul Sănătății din Israel declară că își împarte livrările Pfizer / BioNTech astfel încât să poată fi trimise loturi mici în părți îndepărtate ale țării.

Unele asistente medicale au reușit să crească eficiența prin extragerea a șase doze din fiecare flacon, mai degrabă decât a celor cinci anunțate, spune ministrul sănătății Yuli Edelstein.

Pentru a evita risipa, unele persoane din afara grupurilor țintă vulnerabile au fost vaccinate oricum după ce au intrat într-o clinică și au primit doze de rezervă care altfel ar fi trebuit aruncate.

În schimb, lansarea în Europa și America a fost împiedicată de gafe care necesită aruncarea unor stocuri de vaccin Pfizer.

Spre deosebire de Marea Britanie, Israel s-a ținut de regimul cu două doze - ceea ce înseamnă că mai mult de un milion de persoane vor fi primit doza completă dublă până la sfârșitul lunii ianuarie.

Și-au făcut stocuri

Israelul a comandat stocurile tuturor celor trei vaccinuri utilizate în Occident - Pfizer / BioNTech, Moderna și Oxford / AstraZeneca - înainte ca vreunul dintre ele să fi fost aprobat oficial. Un acord cu Moderna a fost semnat încă din iunie, înainte de a începe chiar încercările critice de fază III. Pfizer a semnat un acord pentru opt milioane de vaccinuri - suficient pentru a acoperi singuri jumătate din populație - pe 13 noiembrie, la doar câteva zile după ce a anunțat rezultatele studiilor sale. În săptămâna următoare, Israelul a ajuns la o înțelegere cu AstraZeneca pentru 10 milioane de doze de la Oxford.

Ministrul sănătății, Edelstein, a declarat că Israelul a fost o „pasăre timpurie” în negocierile cu firmele farmaceutice. „Conducem cursa mondială datorită pregătirilor noastre timpurii”, a spus el pentru New York Times. Israelul a fost, de asemenea, inclus într-un acord UE pentru vaccinurile AstraZeneca, un parteneriat promovat de Germania din sensul de responsabilitate istorică față de țară.

Un sistem de sănătate performant

Sistemul de sănătate este considerat ca oferind date de înaltă calitate. Acest lucru l-a făcut un loc atractiv pentru firmele farmaceutice de a face afaceri, cred oficialii israelieni, și au ajutat la accelerarea lansării campaniei de vaccinare. În Indicele de eficiență sanitară Bloomberg din 2020, Israel a ocupat locul cinci în lume, în spatele doar Singapore, Hong Kong, Taiwan și Coreea de Sud. Speranța de viață a Israelului, la 83 de ani, este, de asemenea, una dintre cele mai înalte din lume. În timpul lansării campaniei de vaccinare, ministrul israelian al Sănătății a ordonat o campanie de 24/7, în timp ce o arenă sportivă din Ierusalim a fost folosită pentru a livra unele dintre vaccinări.

Combaterea fake-news-urilor

Pe măsură ce a început campania de vaccinare, Israelul a anunțat că a cerut Facebook să ia jos patru pagini care răspândeau conținut anti-vaccin. Facebook s-a conformat cererii, eliminând ceea ce ministerul justiției din Israel a descris drept „conținut deliberat mincinos conceput să inducă în eroare cu privire la vaccinurile împotriva coronavirusului”. Știrile false au inclus afirmații false că vaccinurile ar fi folosite pentru a planta diverse obiecte în corpurile oamenilor, a le otrăvi sau a le supune unor experimente medicale. Firma americană a confirmat că patru grupuri de limbă ebraică au fost eliminate în cadrul unei politici împotriva „răspândirii dezinformării cu privire la vaccinuri”.

Mindset militar

Înconjurată mult timp de dușmani, Israelul se mândrește cu încrederea în sine, idee promovată de Netanyahu încă de la primul său mandat de prim-ministru în anii '90. „Este într-adevăr tratat ca un război și Israelul are experiență în lupte”, așa cum a spus Allon Moses, expert în boli infecțioase. Aproximativ 700 de rezervați militari au fost recrutați pentru a ajuta la efortul de vaccinare „pentru a face operațiunea mai eficientă”, spun forțele armate.

Pașaport verde

Israelul se pregătește să lanseze așa-numitul „pașaport verde”, ceea ce înseamnă că persoanele imunizate împotriva Covid-19 vor fi scutite de unele restricții Covid. Odată ce primesc două doze, oamenii vor putea să se înregistreze într-o aplicație și să călătorească în străinătate fără a fi nevoie să facă o carantină la întoarcere. Oficialii spun că schema este menită să încurajeze adoptarea de către public a vaccinurilor, care ar putea permite, de asemenea, oamenilor să viziteze locuri sportive și culturale, potrivit Jerusalem Post.

Netanyahu joacă „all in”

Deși este înconjurat de acuzațiile de corupție și de ani de impas politic, premierul Netanyahu speră să conducă succesul programului de vaccinare la victorie în alegerile din martie.După trei blocaje, Netanyahu a declarat luna trecută că programul de vaccinare ar putea permite țării să iasă din pandemie încă din februarie. „Putem să ieșim din coronavirus, să deschidem economia și să facem lucruri pe care nicio țară nu le poate face”, a spus el. De asemenea, s-a pus în atenția publicului mai mult decât unii lideri mondiali - luând el însuși prima doză din țară și întâlnindu-l pe pacientul cu numărul 1 milion care a luat vaccinul pe 1 ianuarie.

Reportaj video de la vaccinarea lui Netanyahu. Sursa: NBC News.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.