Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a murit PS Gurie: A făcut stop-cardiorespirator, după ce medicii au vrut să îl transfere la alt spital

basilica.ro
PS Gurie

Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Gurie, care era internat de două săptămâni la Spitalul Judeţean din Deva cu COVID-19, a murit, joi, în urma unui stop cardio-respirator, după ce, în ultimele zile, a fost intubat. El ar fi împlinit 53 de ani la finalul acestui an. PS Gurie ar fi rămas în viață, dacă medicii nu ar fi decis ca să îl transfere la un alt spital, în Târgu-Mureș. Se pare că decesul ar fi avut loc chiar în timpul pregătirilor pentru transfer. PS Gurie s-a vaccinat anti-COVID-19 în iunie, cu Johnson&Johnson.

"Cu regret şi adâncă durere în suflet, dar şi cu multă nădejde în mila şi mângâierea care vin de la Dumnezeu, aducem la cunoştinţa slujitorilor sfintelor altare, a vieţuitorilor din mănăstiri şi a tuturor credincioşilor din Episcopia Devei şi Hunedoarei, că Preasfinţitul Părinte Episcop Gurie a trecut la cele veşnice în urma unui stop cardio-respirator astăzi, 21 octombrie 2021, în ziua de pomenire a sfinţilor mărturisitori ardeleni", se arată într-un mesaj postat pe site-ul Episcopiei Devei.

Citește și: Mesajul Patriarhului Daniel, după decesul Preasfințitului Gurie: 'Un arhipăstor misionar şi harnic, care s-a remarcat prin vocaţia sa spre dialog şi comuniune'

Slujba înmormântării va avea loc, sâmbătă, în Catedrala Episcopală din Deva.

Potrivit basilica.ro, PS Gurie era bolnav de COVID şi era internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva din 8 octombrie. Starea sa s-a agravat, fiind intubat în urmă cu două zile.

Conform presei locale, joi, el ar fi urmat să fie dus cu elicopterul la Târgu Mureş, însă transferul nu a mai avut loc.

PS Gurie ar fi împlinit, în 31 decembrie, 53 de ani.

Citește și: ULTIMA ORĂ Cauza morții Preasfințitului Gurie: stop cardio-respirator

Potrivit site-ului Eparhiei, slujba Înmormântării va avea loc în Catedrala Episcopală din Deva sâmbătă, 23 octombrie 2021, după următorul program:

9:00 – Sfânta Liturghie arhierească;

12:00 – Slujba înmormântării.

Preasfințitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul Devei și al Hunedoarei, s-a născut în data de 31 decembrie 1968, la Huta-Chiuiești, județul Cluj. După ce a urmat cusurile Şcolii generale din satul natal şi pe cele ale Liceului „Traian Vuia” din Cluj-Napoca (1984-1988), a urmat cursurile Seminarului Teologic Craiova (1988-1992). A continuat, apoi, cu Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996), pe care a absolvit-o cu teza de licență „Misiunea BOR între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor”.

A făcut studii la Facultatea de Teologie Catolică de la Padova, Italia, unde a frecventat cursurile de Teologie sistematică (1996-1997). De asemenea, la Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia), a urmat cursuri de specializare, pe care le-a absolvit cu lucrarea „Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană”, susținută în februarie 2001.

În perioada 1997-2001, ierarhul a urmat cursurile de doctorat, obţinând titlul de doctor în teologie cu lucrarea „Ofensiva Noilor Mişcări Religioase şi reversibilitatea secularizării”.

A fost profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, fiind titular al catedrei de Teologie Pastorală.

Preasfinţitul Părinte Gurie a îndeplinit următoarele ascultări: frate la Mănăstirea Lainici (1988-1989), secretar de cabinet al Înaltpreasfințitului Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, (1989-1996). A fost tuns în monahism în anul 1990, hirotonit ierodiacon în februarie 1990, iar în ianuarie 1992 a fost hirotonit ieromonah. A fost eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996), iar în iulie 1996 a fost hirotesit protosinghel. A fost vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000-august 2001). În 2001 a fost hirotesit arhimandrit.

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din iulie 2001 a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. A fost hirotonit arhiereu și instalat ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titulatura de „Strehăianul”, în august 2001. În anul 2004, odată cu înființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, titulatura va fi schimbată în „Gorjeanul”.

În data de 29 octombrie, 2009 a fost ales Episcop al Devei și Hunedoarei şi a fost întronizat pe 29 noiembrie 2009.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.