DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum a pierdut Ponta TOT controlul. Cine sta acum la manetele puterii / opinie

ponta semn

Premierul Victor Ponta a anuntat ca nu mai doreste sa fie presedintele PSD din doua motive - 1) sa nu afecteze imaginea partidului, fiind urmarit penal; 2) sa se poata ocupa de guvernare, fara a fi distras de problemele din partid, carora oricum nu putea sa le acorde atentia cuvenita.

In realitate premierul nu a dorit sa predea fraiele partidului. Sustinand-o pe Rovana Plumb la sefia interimara a PSD, Ponta spera sa poata conduce in continuare partidul din umbra care sa ii sprijine totodata politica guvernamentala.

Planurile lui Victor Ponta au esuat insa. Acesta a pierdut controlul atat in partid, cat si in Guvern, ramanand in fruntea acestuia doar pentru a nu pune un alt lider al coalitiei in situatia de a-si eroda imaginea intr-o functie al carei viitor ramane incert, in sensul in care PNL ar putea in toamna sa creeze o noua majoritate.

Dovada acestei stari de fapt este scandalul pe ordonanta salariilor demnitarilor.

Presedintele Klaus Iohannis s-a pronuntat in favoarea maririi salariilor demnitarilor. El a dat semnalul ca este de acord cu masura, inainte ca aceasta sa fie dezbatuta in sedinta de Guvern de la inceputul lunii iulie. Totodata Iohannis nu avea nimic de obiectat la acea data privind oportunitatea adoptarii unei astfel de masuri, inainte ca salariile tuturor bugetarilor sa creasca.

"Există o intenţie a guvernului de a creste salariile miniştrilor. Mi se pare o intenţie înţeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenţie la categoria prevenirea corupţie. Până la urmă este un lucru destul de evident că remuneraţia unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziţia în stat.

Ştiu că miniştrii, de foarte multe ori, sunt în situaţia ca în propriul minister, un număr mare de funcţionari să aibă o remuneraţie considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluţie. Cred, de asemenea, că din raţiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune", a spus preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Premierul interimar, la acea data, Gabriel Oprea anunta in aceeasi zi adoptarea ordonantei de urgenta care mareste salariile a 48 de demnitari, printre care presedintele, premierul, ministrii si consilierii prezidentiali.

„Îmi asum atît corectitudinea, cît și oportunitatea acestei măsuri. Până la finalul acestui an vom avea creşteri de salarii în tot sistemul public. Există un proiect pregătit de ministerul muncii care în cel mai scurt timp va deveni lege, astfel încât fiecare angajat la stat să primească un salariu corect în raport cu munca şi responsabilităţile sale”, spunea Oprea intr-o conferinta de presa.

Dan Mihalache - „Celalalt presedinte al Romaniei”, cum l-a numit Victor Ponta - il infurie pe premier, aruncand toata responsabilitatea maririi salariilor demnitarilor in curtea Guvernului, ba chiar in bratele premierului.

„Nu a cerut preşedintele României domnului Oprea un asemenea act normativ. (...) Discuţia despre mărirea salariilor demnitarilor la un nivel decent este mai veche. Ea datează – dacă eu îmi amintesc foarte bine – undeva de prin luna martie. Era foarte clar domnul prim-ministru Victor Ponta la momentul respectiv. Dacă eu îmi amintesc foarte bine şi mă uit pe mail-urile mele, grila de salarizare e identică cu cea pe care prim-ministrul Ponta ne-a consultat asupra ei în martie. (...). Forma în care acest act normativ s-a adoptat poate fi, desigur, discutabilă, dar era chiar un angajament al guvernului de a întreprinde o asemenea măsură pînă la începutul verii”, a spus Dan Mihalache.

Premeirul Victor Ponta reactioneaza vehement. Daca nu avea nimic de obiectat privind adoptarea masurii atat timp cat responsabilitatea era asumata de Gabriel Oprea si impartita cu presedintele Klaus Iohannis, lucrurile se schimba radical cand oalele se sparg in capul sau.

Eu n-am fost de acord cu ea. Miercuri, ieri am ajuns în Bucureşti şi n-am fost de acord. Am spus că, într-adevăr, demnitarii trebuie să fie bine plătiţi, dar odată cu Legea salarizării, cînd măriţi salariile la toată lumea. Eu ştiam că au discutat să adopte această ordonanţă în absenţa mea. (...) Am respectat cum aşa era normal, o discuţie între primul ministru interimar şi preşedinte. Dacă domnul Mihalache spune acum că eu am fost dezinformat şi că, de fapt, domnul Iohannis habar n-are şi n-are nicio treabă cu chestia asta, atunci cred că decizia corectă şi de bun simţ este să mărim salariile demnitarilor odată cu celelalte salarii din sistemul bugetar.

Adică jocurile astea de doi bani, în care faci ceva şi după aia dai vina pe altcineva nu mai sunt dispus să le evit şi atunci, miercuri, iau decizia corectă: se măresc la demnitari cînd se măresc şi la ceilalţi bugetari”, a spus Victor Ponta.

Gabriel Oprea, lovitura de gratie pentru Victor Ponta

In acest context Oprea ii da o lovitura de gratie premierului, anuntand doua lucruri extrem de clare: ideea a apartinut Guvernului, presedintele Klaus Iohannis nu a cerut adoptarea ordanantei:

- „Proiectul de ordonanţă a fost făcut de mai multă vreme la Ministerul Muncii, ideea aparţinînd Guvernului şi lui Victor Ponta. Ştiu că premierul Victor Ponta şi preşedintele Klaus Iohannis s-au pus de acord în principiu asupra adoptării unui act normativ prin care să fie majorate indemnizaţiile demnitarilor, în contextul discuţiilor despre creşterea salariilor bugetarilor”

- „Preşedintele Klaus Iohannis nu mi-a cerut aşa ceva, dar l-am informat în legătură cu adoptarea ordonanţei. Am stabilit cu premierul Victor Ponta, de faţă cu ceilalţi miniştri, să trecem ordonanţa, urmînd să o publicăm în Monitorul Oficial, dacă va fi sprijinită de preşedinte, respectiv să nu o publicăm dacă nu va exista această susţinere – iar în acest caz ordonanţa nu-şi producea efectele. Dacă Victor Ponta va amîna aplicarea acestei ordonanţe, este dreptul său şi decizia sa ca prim-ministru. Aşa s-au întîmplat lucrurile, vă spun cu onestitate”.

Ponta cade in capcana

Premierul ramane astfel singur pe baricada opozantilor ordonantei de urgenta, cu care in principiu era de acord, asa cum reiese din spusele lui Gabriel Oprea. Ponta nu a fost insa de acord cu asumarea responsabilitatii acestei masuri, responsabilitate ce i-a fost atribuita pe rand de Dan Mihalache si de Gabriel Oprea.

Pus in corzi, Ponta anunta ca va abroga ordonanta, apoi ca nu va acorda bani la rectificarea bugetara pentru aplicarea ei, orice, numai sa nu fie el cel care mareste salariile demnitarilor inaintea bugetarilor de rand.

Dragnea, Oprea si Iohannis isi impun vointa. Ponta are grija sa nu-i supere

Vehementa premierului nu lasa loc de indoiala - salariile demnitarilor nu aveau sa fie marite pana cand nu cresteau salariile tuturor bugetarilor.

Asta pana cand Liviu Dragnea alaturi de Rovana Plumb dau unda verde bugetarii ordonantei la rectificare:

"Este firesc sa se faca bugetarea la rectificare", anunta Liviu Dragnea.

Ponta joaca cum i se canta

De ce a dorit Liviu Dragnea implementarea masurii cresterii salariilor bugetarilor? Poate pentru ca a vrut sa arate cine conduce acum cu adevarat atat PSD-ul, cat si Guvernul. Poate pentru ca a vrut sa fluture un steag de pace in fata presedintelui Klaus Iohannis, cu care realizeaza ca nu este intelept sa se lupte, data fiind cota acestuia de incredere in randul populatiei, dar si influenta pe care (se presupune ca) o are la nivelul structurilor de forta.

Cert e ca Ponta a asigurat fondurile necesare cresterii salariilor demnitarilor pentru ca:

1) Nu a dorit sa il puna pe Gabriel Oprea intr-o situatie penibila.

2) Nu a dorit sa para ca se razbuna pe presedintele Klaus Iohannis.

3) Nu a dorit sau nu a avut cum sa incalce o decizie a lui Liviu Dragnea.

"S-au pus bani. S-a schimbat schimbarea. (...) Eu nu mi-am schimbat părerea asupra faptului că a fost inoportun şi că trebuia să mărim salariile la demnitari odată cu toată lumea. Dar, două lucruri foarte politice: unu, însemna să abrog un lucru făcut cu bună credinţă de către domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situaţie penibilă şi, doi, - că asta a fost şi opinia şi a lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi şefi de coaliţie - părea că mă răzbun pe domnul Iohannis, că îi tai salariul, ori răzbunarea nu e arma cea mai bună în politică. Nu mi-am schimbat părerea, dar am înţeles punctul de vedere al colegilor mei şi am pus bani acolo. (...) Eu am ţinut cont, domnul Dragnea e acum preşedintele PSD, eu sunt un simplu membru de partid. (...) Opinia lui Liviu Dragnea a fost că ne asumăm, decât să se spună că ne răzbunăm pe Klaus Iohannis şi îi tăiem salariul. De altfel, astăzi, câţi bani a cerut Administraţia Prezidenţială pentru cheltuieli suplimentare atât i-am dat, niciun leu mai puţin, ca să nu se spună 'Ponta îi taie banii lui Iohannis' şi alte lucruri care sunt destul de meschine", a declarat Ponta la B1 TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.