Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a pierdut PSD controlul în conducerea Senatului (stenogramă)

Senat
Senat Biroul Permanent

Biroul Permanent al Senatului, unde PSD avea singur majoritate (7 din cei 12 membri), nu s-a putut reuni luni și marți să discute legea care ar permite amânarea alegerilor parlamentare în cazul în care situația epidemiologică se înrăutățește. Reprezentanții USR, PNL și UDMR din conducerea Senatului au lipsit, iar de la PSD nu a participat online Ion Ganea, de negăsit timp de două zile. Ulterior, senatorul PSD care a lipsit i-a informat pe social-democrați că ar avea probleme de sănătate și este pe perfuzii. PSD suspectează că Ganea a sărit de fapt în tabăra guvernamentală, motiv pentru care îl va exclude din partid. Data alegerilor parlamentare rămâne, așadar, 6 decembrie.

Vezi și: Cum ar putea arăta viitorul Guvern (variantele PNL)

ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă extrase din stenogramele ședințelor Biroului Permanent al Senatului, unde liderul interimar al forului, Robert Cazanciuc (PSD) a avut un schimb de replici cu liderul grupului senatorial PNL, Daniel Fenechiu. Reprezentanții celor două partide aruncă de la unii la alții vina pentru situația creată și ambii afirmă că luptă pentru „democrație” și să „apere românii”.

Luni, ora 13.00

Robert Cazanciuc: Stimați colegi, vă propun să ne revedem la ora 14.00. Încă nu avem cvorum la acest moment.

Șerban Valeca: Trebuie să pui pe cineva să le dea telefoane.

Luni, ora 14.00

Robert Cazanciuc: Stimați colegi, avem cvorum? Unu, doi, trei, patru, cinci. Domnule Fenechiu, dezertați ca de obicei.

Daniel Fenechiu. Sunt prezent, dle președinte. Eu propun s-o încercăm mâine, poate și mâine e o zi, e marți.

Robert Cazanciuc: Stimați colegi, nu putem decât să constatăm că e o absență în grup a PNL-ului și în condițiile astea nu avem cvorum. Asta este, noi am încercat, noi suntem la datorie. PNL-ul fuge, ca de obicei, dezertează.

Daniel Fenechiu: PNL-ul e pe metereze, luptă pentru democrație, pentru normalitate.

Robert Cazanciuc: Din păcate, nu avem cvorum. Propun să ne revedem la o oră, dată, pe care o vom conveni în prealabil. De principiu, astăzi

Daniel Fenechiu: Dle președinte, eu zic că n-are rost să forțăm lucrurile. Nu știu ce vreți să demonstrați. Ați făcut două încercări, n-a fost cvorum. Ne revedem mâine. Nu cred că până la ora 12.00 noaptea facem din oră în oră ședință.

Robert Cazanciuc: Dle Fenechiu, noi facem din oră în oră ca să demonstrăm că vrem să apărăm românii. Dacă dvs nu vreți să veniți, este opțiunea dvs.

Marți, ora 13.00

Robert Cazanciuc: Doamna secretar general, poate sa ia legatura cineva cu domnul Ganea? Mai incercati un apel telefonic?

Izabela Chencian: Buna ziua. Am incercat o data si nu a raspuns la telefon. Mai incerc.

Robert Cazanciuc: Mai incercati o data. Daca nu, o sa constatam ca nu avem cvorum si mergem mai departe in batalia noastra pentru a proteja romanii, fiecare cum intelege pe drumul lui. Stimati colegi. Suntem: unu, doi, trei, patru, cinci, șase. Din păcate, trebuie să constatăm că nici de această dată nu avem cvorum. În măsura în care vom avea dialog cu ceilalți colegi ai noștri și vom putea...în aceste condiții, cred că nici plen nu vom putea avea mâine și nici program de lucru în perioada următoare. Nu știu cum vom explica românilor că nu avem program de lucru.

Daniel Fenechiu: N-am niciun dubiu, domnule președinte, că veți găsi o explicație. Dar va trebui să le explicați și de ce Biroul Permanent este format din 12 persoane și nu din 13. De ce n-am făcut alegeri pentru președinția Senatlui, că poate vă mobilizați mai bine cu opt oameni, decât cu 13. Nu știu, mă gândesc.

Robert Cazanciuc: Domnule Fenechiu, nu are legătură cu pandemia. Din moment ce noi nu suntem astăzi șapte, credeți că am fi fost mai mulți prezenți? Era suficient să fiți prezent dvs, de la PNL, într-un efort comun de a încerca să găsim soluții pentru români și lucrurile se rezolvau.

Daniel Fenechiu: Vă promit că fac mobilizare. Îmi spuneți când faceți Biroul următor, luni, marți, și, personal, cu arcanul îi aduc.

***Cine sunt membrii Biroului Permanent al Senatului:

  • CAZANCIUC Robert-Marius, PSD
  • CORLĂŢEAN Titus, PSD
  • VALECA Şerban-Constantin, PSD
  • GANEA Ion, PSD
  • PAVEL Marian, PSD
  • DUNCA Marius-Alexandru, PSD
  • STĂNESCU Paul, PSD
  • GORGHIU Alina-Ştefania, PNL
  • OPREA Mario-Ovidiu, PNL
  • POPA G. Cornel, PNL
  • DIRCĂ George-Edward, USR
  • TÁNCZOS Barna, UDMR

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.