Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a reușit Grecia să obțină independența energetică

uwidata.com
gaze grecia

Grecia a atins independența energetică datorită Conductei Trans Adriatice (TAP). Ministrul grec de externe Giorgos Gerapetritis a spus acest lucru în timp ce vorbea în parlament, relatează Trend, citând presa greacă.

"În ultimii ani, Grecia a devenit un centru energetic cheie. Ne-am consolidat securitatea energetică, ne-am ajutat vecinii cu furnizarea atât de gaz natural, cât și de electricitate. Am obținut independența energetică datorită TAP și Azerbaidjan", a subliniat el.

Gerapetritis a remarcat că Grecia a oferit asistență semnificativă Bulgariei în furnizarea de gaze naturale

"De îndată ce fluxul din Rusia s-a oprit, am lansat interconexiunea Grecia-Bulgaria (IGB). Trimitem gaze în Moldova și dezvoltăm o instalație plutitoare de regazificare la Alexandroupolis. Construim o conductă către Macedonia de Nord, extindem TAP și Conducte IGB. În sectorul energiei electrice, am instalat o nouă conexiune cu Bulgaria și explorăm posibilitatea extinderii acestei rețele în Italia, precum și construirea unei noi linii către Turcia. Datorită acestor inițiative, redesenăm harta energetică a regiune, plasând Grecia în centrul ei”, a adăugat ministrul.

Trebuie remarcat faptul că prin intermediul TAP, care este partea europeană a Coridorului sudic al gazelor, 8 miliarde de metri cubi de gaze sunt furnizate anual Italiei și un miliard de metri cubi de gaze fiecare Greciei și Bulgaria.

La 31 decembrie 2020, au început livrările de gaz azer către Europa de-a lungul Coridorului sudic al gazelor. Prin intermediul TAP, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conducte, pentru prima dată în istorie. Cu acces direct la piața europeană, care este cel mai mare importator de gaze naturale din lume, Azerbaidjan și-a diversificat oportunitățile de export.

La sfârșitul anului 2023, Azerbaidjan a exportat 11,8 milia

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.