Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum a reușit Rusia să supraviețuiască sancțiunilor occidentale și să mai aibă și excedent/ Putin a mers pe mâna tehnocraților, unii cu convingeri anti-război

cfr.org
economie rusia

Tehnocrații de vârf ai lui Putin au făcut totul pentru a sări în ajutorul liderului de la Kremlin după ce a declanșat războiul în Ucraina, reușind să aducă economia pe linia de plutire în ciuda sancțiunilor potențial devastatoare, relatează FT.

Tehnocrații s-au reunit înainte de invazia rusă în Ucraina pentru a îl avertiza pe Putin asupra  consecințelor potențial dezastruoase pentru economia Rusiei ale unei escaladări militare. Putin l-a ascultat pe Herman Gref, directorul băncii Sberbank, care a exprimat temerile colegilor săi economiști cu privire la efectele sancțiunilor occidentale într-o prezentare la reședința prezidențială din afara Moscovei, relatează Financial Times.

Gref, un aliat vechi al lui Putin, pe care îl cunoaște din anii `90, are reputația celui mai liberal din cercul extins de apropiați ai liderului de la Kremlin, un om care nu se teme să spună ce crede. La acel moment, tehnocrații erau îngrijorați de faptul că Kremlinul era pe cale să recunoască independența celor regiuni din Donbas, în estul Ucrainei. Sancțiunile occidentale ar crea panică pe piețele financiare și face economia să regreseze cu decenii, PIB-ul s-ar reduce cu o treime, iar banca centrală s-ar simți obligată să crească dobânzile diminuând sever veniturile.

Reacția lui Putin a fost să-l întrerupă și să întrebe ce ar putea face Rusia pentru a atenua cele mai rele consecințe ale sancțiunilor, au dezvăluit persoane familiarizate cu discuțiile pentru FT.

„Au fost suficient de curajoși pentru a îi cere o întrevedere. Dar nu au fost în stare să livreze mesajul. Nu au putut să prezinte singurul răspuns”, a spus una dintre aceste persoane despre faptul că tehnocrații au fost neputincioși să obțină ceva de la Putin.

După ce s-a declanșat invazia, tehnocrații și-au văzut cele mai negre temeri împlinite și Gref a fost văzut total devastat, in stare de șoc, a declarat un fost manager care l-a întâlnit în primele zile ale războiului.

„Toată lumea credea că este un dezastru, el mai mult ca oricine”, a spus el.

Totuși, pe măsură ce Rusia a fost ruptă de piețele globale, tehnocrații au sărit în ajutorul Kremlinului folosindu-și expertiza și resursele pentru a atenua impactul și a preveni ca predicțiile lor să se împlinească.

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale, are reputația unui tehnocrat de vârf, și a reușit să-i câștige încrederea lui Putin în dauna veteranilor și naționaliștilor de linie dură, așa-numiții „siloviki”.

De altfel, în cadrul restrâns al elitei rusești, tehnocrați ca ea și Gref au fost odată considerați ca susținători ai modernizării și reformiști ce furnizau o contrapondere la siloviki, consilierii de securitate ce îl sfătuiesc îndeaproape pe Putin.

Cu toate astea, în fața unei ocazii istorice de a-și apăra convingerile și în loc să se distanțeze de Putin ,acești tehnocrații au acționat ca facilitatori ai războiului în măsura în care și-au folosit uneltele și expertiza pentru a ține economia lovită de sancțiuni pe linia de plutire.

„Echipa economică l-a salvat. De aceea îi ține aproape. Dacă siloviki ar cei care ar controla economia, PIB-ul Rusiei ar fi scăzut cu cel puțin 10-15%. Nu e nebun. De asta nu i-a îndepărtat”, a spus un fost oficial rus.

„Să fii în echipa lui Putin înseamnă că îi împărtășești valorile, îi împărtășești principiile și îi ești extrem de loial", spune Serghei Aleksașenko, fost viceguvernator al băncii centrale.

„Nu era posibil să fii în echipa lui Putin după 2012 dacă erai câtuși de puțin neloial. Așa că nu sunt deloc surprins că toți au decis să rămână".

Tehnocrați vs siloviki

În aproape 10 ani de când se află la conducerea Băncii Centrale, Nabiullina și-a construit treptat reputația unui expert de top după ce a scos Rusia din criza economică din 2014 prin politici monetare atent implementate, câștigând încrederea lui Putin care i-a apărat locul în dauna naționalistului Serghei Glaziev, promovat de siloviki.

Pe fondul tensiunilor cu Occidentul privind Ucraina după anexarea Crimeei, în 2014, Nabiullina a luat măsuri pentru a blinda Rusia împotriva sancțiunilor: a pus bazele unui sistem de plăți separat și a pus deoparte rezerve valutare în valoare de 643 de miliarde de dolari.

Dar amploarea invaziei - și sancțiunile occidentale zdrobitoare ce au urmat - au luat-o totuși cu totul prin surprindere pe Nabiullina, potrivit Alexandrei Prokopenko, un fost oficial al băncii centrale.

„Nimeni nu avea pregătit un scenariu pentru invadarea Ucrainei de către Rusia. Au existat teste de stres pentru companiile de stat și pentru sistemul bancar, dar nimeni nu a prevăzut un conflict militar la scară largă, rezerve înghețate și un asemenea nivel de sancțiuni", spune ea.

„Am distrus tot ceea ce am construit în 10 ani", spune o persoană apropiată ei după ce Nabiullina s-a văzut obligată să ia măsuri de control monetare pe care nu le-ar fi conceput altădată fără a se simți obligată să demisioneze.

Faptul că Nabiullina nu a anticipat înghețarea rezervelor a făcut-o ținta presiunilor din partea siloviki, care au cerut ca un naționalist precum Glaziev să o înlocuiască în primăvară, potrivit unui actual și unui fost oficial rus. Putin, în schimb, ca o dovadă a încrederii în capacitatea ei de a scoate Rusia din criză, i-a acordat un al treilea mandat.

„Totul depinde de banca centrală. Dacă banca centrală nu funcționează cum trebuie, întreaga economie este complet distrusă", spune fostul oficial. "Dacă ar fi venit Glaziev, rubla nu ar fi fost tipărită nici măcar pe hârtie. Ar fi dat bucăți de lemn".

Nabiullina a pledat în mod public pentru ca personalul băncii centrale să își unească eforturile pentru a-i ajuta pe rușii obișnuiți să supraviețuiască șocurilor financiare din timpul războiului - ceea ce ea consideră că este partea crucială a misiunii sale, potrivit unor persoane apropiate.

Deși mai mulți funcționari de pe poziții junior și de nivel mediu au demisionat discret de la banca centrală și din ministerele economice ale Rusiei, aproape toți tehnocrații de rang înalt ai Rusiei au rămas în continuare în posturile lor.

„Ei trebuiau să demisioneze, din punct de vedere moral. Dar ea simte că își face treaba", spune un oligarh rus sancționat despre Nabiullina.

Economia rusă a evitat impactul imediat

Până la finele primăverii, panica economică s-a liniștit în mare parte. Sistemele de plăți pe care banca centrală a petrecut ani de zile dezvoltându-le a permis transferurilor interne să circule liber chiar dacă sancțiunile au rupt în mare parte Rusia de lumea exterioară.

Prețurile ridicate la energie au permis Rusiei să își crească veniturile bugetare - din care jumătate provin din petrol și gaze - cu 34% pe an din ianuarie până în aprilie și au ajutat rubla să își revină după căderea abruptă față de dolar.

Cu toate acestea, acestă revenire nu s-a datorat în totalitate acțiunilor tehnocraților. În timp ce veniturile în dolari ale Rusiei din vânzările de energie au crescut, sancțiunile au făcut mult mai dificil pentru Rusia să cumpere bunuri din import, ceea ce a dus la obținerea unui excedent comercial substanțial al economiei. Asta a redus presiunea asupra rublei, permițându-i lui Nabiullina să relaxeze controalele valutare și să înceapă să reducă ratele dobânzilor.

"Banca centrală a redus panica în prima zi", spune Serghei Guriev, prodecan și profesor de economie la universitatea Sciences Po din Paris.

Doar "banca centrală este susținută de poliția antirevoltă", adaugă Guriev. "Dacă m-ați fi întrebat în urmă cu un an ce s-ar întâmpla dacă guvernul anunța că nu-ți poți scoate banii din bancă, aș fi spus că ar fi avut loc un protest în masă. Dar în acest caz particular, cetățenii au înțeles că, dacă vor protesta, vor merge la închisoare sau vor fi bătuți".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.