Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ajunge Nicușor Dan candidatul USR. Culisele care pot decide Primarul Capitalei

Inquam Photos / Octav Ganea
USR Nicusor Dan Cristian Ghinea

După ce s-a retras din partid atunci când s-a hotărât opoziția la referendumul pentru definiția căsătoriei, Nicușor Dan revine în forță. El a anunțat că s-a înscris în competiția internă pentru a deveni candidatul USR la Primăria București. Înscrierea s-a făcut în ultima zi posibilă. Mai are încă doi contracandidați... Mihnea Bărbulescu și Dragoș Dragoteanu, două persoane fără notorietate.

Vezi și: Klaus Iohannis apasă accelerația:când depun liberalii moțiunea de cenzură/SURSE

Povestea candidaturii sale este mai complicată. În timp ce, conform unor surse, Nicușor Dan negocia susținerea PNL, părea sigur că USR o va propune pe poziția de candidat pe Roxana Wring, președintele organizației București. Practic, Wring candida singură după retragerea Anei Ciceală.

Aseară, Wring anunța pe un forum intern că se retrage din cursă:

"Am decis așadar să nu mă înscriu în competiția internă pentru desemnarea candidatului USR pentru funcția de Primar al Capitalei. Propun colegilor din Biroul Municipal și celor din noul Birou Național să ia în calcul și să organizeze pentru București o competiție deschisă (de tip primaries sau orice altă variantă) în care să participe TOȚI candidații cu șanse reale de a o bate pe Gabriela Firea în alegerile locale."

Retragerea părea sa fie cauzată de faptul că Wring nu a reușit să obțină un post în Biroul Național, ceea ce semnalează că nu a avut nici sprijinul delegației din București. Azi dimineață, după expirarea termenului de înscriere, Nicușor Dan anunța că s-a înscris el în cursă:

Vezi și: Rareș Bogdan amenință cu DEMISIA din PNL: intru în CONFLICT DIRECT cu conducerea partidului

"M-am înscris în cursa internă a USR București pentru alegerea candidatului USR pentru Primăria Municipiului București. Statutul USR și principiile după care am fondat acest partid încurajează susținerea competenței oriunde s-ar afla ea, în interiorul partidului și în afara lui", spune un mesaj primit la redacție.

Cu puțin timp înainte, Dan anunțase principalele priorități ale programului său într-un interviu într-un ziar de afaceri.

Nu este clar la această oră dacă Nicușor Dan mai este membru USR. El s-a reînscris, temporar, ca să ajute partidul să se poată înscrie în cursa pentru euro-parlamentare. Formularea mesajului sugerează că fostul președinte nu crede că statutul îl obligă să fie membru de partid.

Dacă conducerea partidului acceptă această interpretare, Dan, care ar fi singurul candidat, devine automat propunerea partidului și se va decide un candidat comun al Alianței USR-PLUS între el și Vlad Voiculescu. Dacă nu, în lipsa unui candidat propriu, USR va trebui să accepte fără discuții candidatura lui Voiculescu

Trebuie spus și că Roxana Wring a fost aleasă președinte al organizației București ca reprezentantă a aripii "nicușoriste" în opoziție cu tabăra Dan Barna - Cristian Ghinea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.