Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea deveni Ucraina următoarea Coree de Sud. Dilema: unde se va trasa viitoarea 'linie de demarcație' (Politico)

bugetul.ro
putin zelenski

Oficialii americani fac planuri legate de posibilitatea tot mai mare ca actualul război ruso-ucrainean să devină un așa-numit „conflict înghețat” care să dureze mulți ani de acum înainte - chiar decenii - similar cu cel dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud. Un astfel de scenariu ar putea fi cel mai realist pe termen lung în cazul Ucrainei, în condițiile în care nici Kievul și nici Moscova nu sunt de acord să se recunoască învinse, informează Politico.

Printre opțiunile discutate de administrația Biden, referitoare la „înghețarea” pe termen lung a războiului din Ucraina, se numără inclusiv stabilirea liniei de demarcație pe care niciuna dintre tabere să nu o încalce, dar care, în același timp, să nu fie considerată nici granița oficială dintre cele două state. Astfel de discuții s-au purtat- chiar dacă într-un stadiu incipient - atât la Casa Albă cât și în diverse agenții guvernamentale americane, conform Politico.

Un conflict înghețat - care presupune suspendarea confruntărilor militare, fără ca vreuna dintre tabere să fie declarată învingătoare ori să accepte încheierea oficială a războiului - ar putea fi considerat un rezultat „acceptabil” politic pe termen lung pentru SUA și țările care susțin Ucraina. Concomitent, o astfel de soluție ar însemna o scădere a intensității luptelor, la fel ca și costurile pentru sprijinirea Kievului, iar interesul publicului asupra acestui război ar scădea și el.

„Facem planuri pe termen lung, indiferent dacă va fi (un război) înghețat sau mai cald”, a declarat pentru Politico un oficial american la curent cu discuțiile administrației Biden referitoare la Ucraina. Oficialul a adăugat că în prezent administrația SUA se concentrează acum pe planuri pe termen lung după ce în ultimele luni a fost vorba doar de „sarcini urgente și pe termen scurt”.

Singurul lucru de care americanii sunt siguri: Rusia nu va putea cuceri Ucraina în întregime

Alți doi oficiali americani și un fost membru al administrației Biden au confirmat că o înghețare pe termen lung a ostilităților în Ucraina reprezintă o opțiune pe care SUA o iau în considerare.

„Există o tabără a celor care spun: Oh, dar ucrainenii trebuie să aibă o orașul Mariupol și acces la Marea Azov. Alții sunt mai puțin obsedați de poziționarea liniei (de demarcație) atâta vreme cât Ucraina va fi securizată în viitor”, a spus una din sursele citate.

Astfel de discuții sunt încă în „stadii incipiente”, în condițiile în care războiul din Ucraina va mai continua să fie unul „cald” ceva vreme de acum înainte, iar administrația Biden e dispusă în continuare să ajute Ucraina cu armament și sprijinul de care are nevoie pentru respingerea trupelor ruse și a recuceri cât mai mult din propriul teritoriu.

Chiar și așa, simpla sugerare că SUA iau în calcul un astfel de plan de rezervă, ar putea submina încrederea liderilor de la Kiev în privința continuării ajutorului acordat de SUA, mai ales că unii lideri republicani deja sugerează o scădere a acestui ajutor.

Un oficial de rang înalt al Casei Albe a declarat că în prezent sunt luate în considerare mai multe planuri de rezervă și că situația continuă să rămână instabilă. Practic, singurul lucru pe care americanii îl pot prezice cu siguranță este că Rusia nu va reuși să cucerească Ucraina în întregime.

Șeful armatei americane, generalul Mark Milley, a declarat deja că războiul din Ucraina nu poate fi câștigat de niciuna dintre părți și că „trebuie găsite alte soluții”. Totodată, Milley a mai declarat în luna aprilie că Ucraina „are șanse mici” să învingă Rusia în acest an. 113 miliarde de dolari - ajutorul SUA pentru Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.