Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea rămâne Africa fără producția de banane

banane

Unul dintre cele mai consumate fructe din lume ar putea fi în pericol! Cu o producție anuală de 145 milioane de tone, în peste 130 de țări, și o valoare economică de 44,1 miliarde de dolari, bananele sunt cea de-a patra cea mai importantă cultură alimentară din lume.

Această cultură este, în același timp și foarte vulnerabilă la o multitudine de boli și dăunători, ce pot determina distrugerea parțială sau chiar totală a câmpurilor.

De vină este ciuperca Fusarium oxysporum, una dintre cele mai mari amenințări pentru bananele tip Cavendish, destinate în principal exportului. Infestarea cu acest parazit înseamnă automat că producția de pe mari suprafețe din Asia și Africa de Sud-Est este în pericol. Și nu este singurul dăunător! De asemenea, ciuperca Mycosphaerella fijiensis, bacteria Xanthomonas campestris, virusuri, nematodele și gărgărițele pun și ele în pericol producția de banane.

Citește și: Motivul HALUCINANT pentru care Kim Jong-un l-a EXECUTAT pe ministrul Educației

În momentul de față, prin ameliorare convențională se încearcă obținerea de soiuri cu un randament și o valoare nutritivă sporite, rezistente la dăunători și boli. Acest proces necesită, însă, foarte mult timp.

Soluția ar putea veni prin intermediul biotehnologiilor. Aceste tehnici asigură nu numai soiuri noi, dar și garantează că noua specie va păstra toate caracteristicile de bază. În plus, anumite boli nu pot fi combătute decât prin modificări genetice.

Există, însă, și persoane care se opun acestei tehnologii demodificare genetică. Aceștia spun că transgenele se pot răspândi incontrolabil în întreaga natură. Acest lucru nu se aplică în cazul bananelor. Conform Hotnews, aceste fructe sunt triploide, fără sâmburi, și sterile, iar genele noi, odată încorporate în genomul bananei, nu mai pot fi propagate prin polen și, prin urmare, nu-și pot găsi drumul în natură într-un mod necontrolat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.