Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar putea reuși Donald Trump să câștige procesul său civil de fraudă: mărturia bancherilor poate juca un rol cheie

hotnews.ro
Donald Trump

Relația simbiotică de ani de zile dintre Donald Trump și Deutsche Bank a ajuns în prim-planul procesului său civil de fraudă din New York în această săptămână, când directorii de top care au împrumutat odată afacerile fostului președinte cu sute de milioane de dolari au oferit cea mai convingătoare apărare de până acum în procesul său, scrie The Hill.

Directorii au susținut argumentele pe care avocatul lui Trump le-a prezentat de la început: că banca a vrut să lucreze cu Trump Organization, a făcut propriile verificări și nu a constatat nicio fraudă.

De fapt, mărturia bancherilor a fost atât de benefică pentru apărarea lui Trump, încât avocații acestuia i-au cerut judecătorului să emită o decizie imediată în favoarea lor.

Dar judecătorul de caz - care s-a certat adesea cu Trump și cu echipa sa juridică și care a constatat deja că afacerea lui Trump este răspunzătoare de fraudă - nu a părut convins.

"Aș dori să subliniez că simplul fapt că creditorii au fost mulțumiți nu înseamnă că statutul nu a fost încălcat, nu înseamnă că celelalte statute nu au fost încălcate", a declarat judecătorul Arthur Engoron, luând cererea în considerare.

Engoron l-a găsit deja pe Trump, afacerile sale și mai mulți directori responsabili de fraudă, stabilind că procurorul general al New York-ului, Letitia James, a dovedit esența cazului său. Procesul abordează și alte acuzații, inclusiv conspirație, fraudă de asigurare și falsificarea documentelor de afaceri.

Judecătorul, care supervizează procesul fără juriu, va decide singur verdictul

James l-a dat în judecată pe Trump și afacerea sa anul trecut, susținând că mogulul devenit președinte a indus în eroare creditorii și asigurătorii prin modificarea falsă a valorii activelor afacerii sale în declarații financiare cheie pentru a primi beneficii fiscale și de asigurare.

Lăsând la o parte opiniile directorilor Deutsche Bank, avocații statului spun că declarațiile eronate din situațiile financiare ale companiei au prejudiciat totuși băncile cu milioane de dolari, inducând în eroare și guvernul.

Pe tot parcursul procesului, avocații lui Trump au încercat să demonstreze că băncile au fost dornice să lucreze cu Trump Organization și entuziasmate de rezultatele parteneriatelor lor - că nu a existat "nicio victimă" a afacerilor imobiliare ale afacerii, lăsând să se înțeleagă că procurorul general din New York nu avea dreptul să deschidă procesul, deoarece băncile nu l-au dat în judecată pentru declarații false.

Apărarea a prezentat miercuri e-mailuri din 2011 între directorul general al băncii de atunci, Rosemary Vrablic, și colegi, în care Vrablic și-a exprimat interesul semnificativ de a lucra cu familia Trump.

Vânătoarea de balene

"Suntem la vânătoare de balene", a scris ea după ce s-a întâlnit cu Donald Trump Jr. înainte de a-l cunoaște pe tatăl său.

Ea a declarat miercuri că bancherii foloseau cuvântul "balenă" pentru a se referi la clienți foarte bogați.

Vrablic avea să devină bancherul principal al lui Trump, iar relația lor de lucru avea să se întindă pe parcursul unui deceniu.

Deutsche Bank i-a împrumutat lui Trump milioane de euro pentru proprietăți de lux în Florida, Chicago și Washington, D.C., iar celebritatea lui Trump a ajutat banca să atragă alți clienți de profil.

Nicholas Haigh, fostul ofițer de gestionare a riscurilor de la Deutsche Bank, a declarat anterior, în cazul procurorului general din New York, că declarațiile privind situația financiară a lui Trump au jucat un rol esențial în aprobarea a două dintre aceste împrumuturi: un împrumut de 125 de milioane de dolari în 2011 pentru complexul de golf al lui Trump din Doral, Florida, și un împrumut de 107 milioane de dolari în 2012 pentru hotelul său din Chicago.

Trump a reușit să obțină împrumuturi mai mari cu rate ale dobânzii mai mici datorită documentelor, a declarat Haigh. Proprietatea din Doral a avut o rată a dobânzii de aproximativ 8%, în timp ce proprietatea din Chicago a avut o rată a dobânzii cuprinsă între 3 și 5,45%, potrivit dovezilor statului.

Trump a transmis personal declarația sa privind situația financiară către Deutsche Bank atunci când a negociat acordul de împrumut pentru Doral, scriindu-i directorului general al băncii că Trump spera că acesta "va fi impresionat" de document, au arătat dovezile.

Dar aceste înțelegeri avantajoase au avut consecințe pentru bănci, susține biroul procurorului general din New York. La începutul procesului, un martor expert angajat de stat a declarat că declarațiile financiare distorsionate ale Organizației Trump ar fi putut costa băncile peste 168 de milioane de dolari în dobânzi pentru patru proiecte.

Declarațiile privind situația financiară, care detaliază valoarea activelor lui Trump și au fost folosite pentru a garanta împrumuturi și tranzacții, se află în centrul cazului statului. Cei mai mari trei copii ai lui Trump - Donald Trump Jr., Ivanka Trump și Eric Trump - s-au distanțat de documente în mărturiile lor individuale, dar pentru Trump, nu se poate scăpa de declarațiile financiare care îi poartă numele.

Anterior, Trump a minimalizat importanța documentelor, mărturisind că acestea "nu au fost cu adevărat documente cărora băncile să le acorde prea multă atenție".

"Am avut de-a face cu băncile timp de 50 de ani și, probabil, cunosc băncile la fel de bine ca oricine altcineva", a declarat Trump în boxa martorilor la începutul acestei luni. "Știu la ce se uită; se uită la afacere".

Fostul președinte și avocații săi au afirmat, de asemenea, că băncile sunt obligate să își facă "propria diligență", nu doar să se bazeze pe afirmațiile Organizației Trump din declarații.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.