Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arată iahtul oligarhului Plahotniuc în valoare de 50 milioane de euro (Video)

RISE
iaht plahotniuc

Cum arată iahtul oligarhului Plahotniuc în valoare de 50 milioane de euro

În timp ce autoritățile Republicii Moldova încearcă să pună sub sechestru proprietățile fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, oligarhul încearcă să-și recupereze un iaht, de fapt, o bijuterie plutitoare care costa, în 2018, mai mult decât bugetul armatei pe un an și jumătate, scrie rise.md.

Despre existența unui iaht în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc s-a aflat în 2020, în urma unui proces de judecată din Cipru. Avocații Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc, și-au exprimat, într-un articol publicat, dezacordul față de o decizie a Tribunalului Nicosia, care a respins cererea de chemare în judecată înaintată împotriva mai multor persoane fizice și juridice din Cipru, Emiratele Arabe Unite, China, Spania și Seychelles.

Potrivit anchetei, documentarea a pornit de la numele iahtului, pe care l-am aflat din ordonanța de urmărire penală pornită pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Procurorii au estimat bunul la 32 de milioane de euro. În realitate, însă, iahtul valorează mult mai mult.

Bijuteria acvatică are 73 de metri lungime și a fost construită de Turquoise Shipyard, o companie turcă specializată în construcția de nave. E cel mai mare iaht construit de Turquoise până la acel moment.

Se numește Vicky și a fost conceput la comanda proprietarului, care l-a numit în cinstea fiicei sale – Victoria.

Stăpânul lui Vicky e Andrey Goncharenko, om de afaceri rus care, șapte ani mai târziu, va deveni unul dintre beneficiarii concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Dar Goncharenko n-a deținut-o niciodată pe Vicky pe persoană fizică, ci a stat în spatele unei firme paravan. Este vorba despre Continental Maritime Limited, o firmă înregistrată în Gibraltar, care s-a împrumutat la bancă pentru navă.

La 3 iunie 2011, Continental Maritime Limited ia un împrumut de circa 23,4 milioane de dolari de la o bancă din Marea Britanie. „Acord pentru o ipotecă a navei în construcție”, se arată în unul dintre documentele companiei obținute de RISE Moldova.

La 3 iulie 2012, Continental Maritime din Gibraltar gajează nava în contul banilor împrumutați. De această dată, vasul este prezentat băncii cu nume și număr oficial de înregistrare – Vicky, nr. 743711.

La 21 decembrie 2012, un consorțiu format din trei firme din Elveția, Luxembourg și Bahamas se angajează să întoarcă împrumutul de 23,4 milioane de euro în numele firmei din Gibraltar. Una dintre companiile creditoare este PMB REAL ESTATE S.A, al cărui beneficiar real este rusul Andrey Goncharenko.

Astfel, Continental Maritime Limited este primul proprietar oficial al iahtului. În apele mărilor, nava a plutit sub steagul Insulelor Cayman, până și-a schimbat proprietarul.

Toate detaliile aici/

Vladimir Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. În luna septembrie a aceluiași an, a fost anunțat în căutare internațională. Pe masa procurorilor sunt șase dosare în care politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice.

În dosarul numit generic „Frauda bancară”, procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de 2,3 miliarde de lei. Niciunul dintre dosare nu a fost încă trimis în instanța de judecată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.