Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum arată Muzeul de Artă Modernă din New York după renovare: MoMA a câștigat 4.366 metri pătrați de spațiu expozițional

Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA), SUA. va fi redeschis pe 21 octombrie și va avea un spațiu suplimentar de aproximativ 4.366 de metri pătrați, în care vor fi expuse lucrări ale unor artiști faimoși, alături de opere ale unor creatori mai puțin cunoscuți, potrivit The Guardian, potrivit Mediafax.

MoMA, ce atrage anual aproximativ trei milioane de vizitatori, a fost închis în luna iunie pentru renovări, iar proiectul de extindere a muzeului a costat aproximativ 450 de milioane de dolari.

Muzeul va avea un spațiu suplimentar de aproximativ 4.366 de metri pătrați, după instalarea unei noi extensii din sticlă și oțel. Altă caracteristică suplimentară pe care muzeul o va avea este un studio pentru creație, unde vizitatorii pot experimenta procesul artistic.

Pentru prima dată, accesul într-un întreg etaj, ce cuprinde inclusiv grădina de sculptură și galeriile de la parter, va fi gratuit pentru cei care nu își pot permite să plătească taxa de intrare în valoare de 25 de dolari.

Citește și: Bursa zvonurilor: variantele de premier care intră în jobenul de la Cotroceni

Glenn Lowry, directorul Muzeului de Artă Modernă din New York, a declarat că scopul renovării a fost acela de a face mai mult loc colecțiilor, de a reorganiza galeria și de a aduce mai mult din atomosfera urbană în interiorul instituției.

"Adesea, muzeele sunt percepute asemenea unor cutii sigilate și am vrut să ne debarasăm de imaginea asta, profitând de faptul că suntem poziționați în partea aceasta fascinantă a orașului New York", a declarat Glenn Lowry.

Istoric, muzeul a prezentat mereu în mod cronologic operele de artă. Odată cu renovarea, conceptul de cronologie a fost înlocuit de un altul, vizitatorii putând observa în aceeași încăpere lucrări din perioade și locuri diferite.

Această nouă abordare este cel mai bine exemplificată la cel de-al cincilea etaj al muzeului, unde lucrarea lui Picasso "Domnișoarele din Avignon", din 1907, este așezată lângă sculptura "Quarantania I", realizată de Louise Bourgeois între 1947 și 1953, și creația lui Faith Ringgold, din 1967, "American People Series #20: Die".

Directorul MoMA a afirmat că scopul noii abordări constă în conectarea trecutului și a prezentului.

"În întreaga clădire, am încercat să identificăm momente în care asocieri neașteptate schimbă, subit, felul în care vedem ceva. Poți alătura lucrări de artă ce sunt aproape contemporane, dar care au un loc de proveniență diferit, iar ele vor comunica în mod neașteptat", a adăugat Glenn Lowry.

Lucrările vor fi expuse prin rotație, astfel încât, la fiecare șase luni, o treime dintre acestea vor fi diferite.

Numărul lucrărilor de artă realizate de femei a crescut de cinci ori în ultimii 20 de ani, chiar dacă 59% dintre operele expuse de MoMA aparțin unor artiști de sex masculin. 28% dintre lucrările expuse aparțin femeilor, iar 13%, unor persoane non-binare, companii sau grupuri.

Mai mult decât atât, muzeul a încercat să îi apropie pe cei neinițiați în lumea artei, evitând utilizarea terminologiei specifice pe indicatoare.

MoMA a fost fondat în anul 1929 și va marca cea de-a 90-a aniversare.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.