Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au ajuns ONG-uri fantomă să facă legi care afectează milioane de români? Studiu de caz - De unde vin și cum se finanțează războiul anti-fumat

www.agerpres.ro
bani, lei, monede, bancnotă

Teoretic în România legile le face Parlamentul sau cel mult Guvernul prin delegare specială din partea legislativului. Cam așa se întâmplă în democrații! Cum însă democrația românească este una ”originală”... este evident că și procesul legislativ este unul extrem de original... câteodată.

Așa s-a ajuns ca unele ONG-uri să devină foarte influente în această zonă. Și poate nici ăsta nu e chiar cel mai rău lucru. Însă atunci când public așa-zise organizații civice fac presiuni extrem de mari și reușesc astfel să schimbe legi cu impact uriaș pentru viața cetățenilor dar apoi se află că în fapt ele nici nu prea există în realitate... sau dacă există declară că în fapt nu au nici un fel de activitate... atunci chiar avem o problemă.

STIRIPESURSE.RO a descoperit mai multe astfel de cazuri, dar vă prezentăm unul reprezentativ.

Controversatul proiect de lege inițiat de deputatul USR, Emanuel Ungureanu, care interzice expunerea țigaretelor în supermarketuri intră în dezbatere în Camera Deputaților, for decizional după anterior proiectul a trecut de Senat prin Procedura adoptării Tacite (deci nedezbătută în plenul Senatului României). De menționat că în comisiile parlamentare din Senat proiectul de lege a avut avize și raport negative.

Cel puțin două entități non-profit s-au erijat ca vârf de lance în acest caz: Asociația Generația România Sănătoasă 2035 și Proiectul Inițiativa 2035 – România fără Tutun, - în ambele cazuri o găsim pe Ramona Brad, activist anti-tutun (inițiatorul de facto al controversatului proiect de lege care introduce o nouă taxă asupra țigărilor și produselor din tutun încălzit și care permite expunerea țigărilor doar în tutungerii).

Proiectul, asumat public de către deputatul USR Emanuel Ungureanu, a fost promovat intens de cele două organizații ale Ramonei Brad, care a organizat ample evenimente anti-tutun și deplasări în străinătate pentru membri ai Parlamentului României, printre care și unii dintre inițiatorii acestui proiect de lege în spatele căruia nu există dezbatere publică sau studiu de impact.

STIRIPESURSE a căutat pe site-ul Ministerului Finanțelor și pe cel al Ministerului Justiției date despre această „inițiativă”. Rezultatul? Una dintre asociații, Inițiativa 2035 fără tutun, nu există, deși aceasta este susținută financiar inclusiv de Fundația Bloomberg, conform paginii de Facebook a inițiativei. Cealaltă, Asociația Generația România Sănătoasă 2035”, declară ”pe propria răspundere că nu a desfășurat activitate de la data înființării”.

content-image

content-image

În acest context, rămâne întrebarea: care sunt conductele prin care vin și se scurg banii care finanțează lupta împotriva unuia dintre cele mai importante sectoare economice ale României?

PS: Până la ora publicării acestui material reprezentanții celor două ”entități civice” nu a putut fi contactați pentru comentarii. În cazul în care o asemenea clarificare va veni argumentele vor fi consemnate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.