Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au defectat baronii locali din PSD. Eşec pe linie - FOTO

harta alegeri turul 2

Eşecul lui Victor Ponta din turul II al alegerilor prezidenţiale are printre cauze şi performanţele slabe ale aşa-numiţilor baroni locali PSD. Sunt şapte judeţe (Suceava, Iaşi, Tulcea, Constanţa, Prahova, Caraş Severin, Ilfov), la care se adaugă municipiul Bucureşti, în care Victor Ponta a pierdut, deşi câştigase în primul tur. Există şi câteva municipii în care Iohannis a câştigat, în judeţe câştigate de Ponta.

IAŞI. Gheorghe Nichita. Iohannis a câştigat judeţul Iaşi un scor de 50,67% la 49,33%. În municipiul Iaşi, noul preşedinte al României s-a impus cu 60,16% - 39,83%. Este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când judeţul Iaşi are altă culoare decât roşu la un scrutin electoral, scrie adevarul.ro. Iaşiul este condus de unul dintre cei mai influenţi baroni PSD din România, Gheorghe Nichita, vicepreşedinte la nivel naţional.

VRANCEA. Marian Oprişan. Deşi în Vrancea scorul lui Victor Ponta a fost favorabil, (53,7), Oprişan a pierdut pentru prima dată Focşaniul. Populaţia oraşului a votat masiv cu Klaus Iohannis (PNL), acesta obţinând 25.165 de voturi, respectiv 53,7%, în vreme ce Victor Ponta (PSD) a luat doar 20.948 de voturi.

SUCEAVA. Cătălin Nechifor. Iohannis a reuşit să obţină 51,5% dintre voturile sucevenilor în turul II, deşi primul tur a fost câştigat de Ponta. Dacă în primul tur, candidatul ACL câştigase în 33 dintre cele 114 localităţi din judeţ, în cel de-al doilea tur Iohannis a obţinut primul loc în 60 de localităţi.

CONSTANŢA. Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Primar de 10 în Constanţa, Radu Mazăre a rămas să lupte singur pentru PSD, după arestarea preşedintelui CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu. Mazăre a prevăzut eşecul. Acesta s-a prezentat la vot fără să fie însoţit de o întreagă suită, care la precedentele alegeri. Mai mult, a declarat că renunţă la politică dacă Ponta nu iese preşedinte. Roşu în primul tur, judeţul Constanţa s-a făcut albastru în turul II, cu 57,07%.

BACĂU. Dragoş Benea. Dragoş Benea, baronul PSD care conduce CJ de mai bine de un deceniu, nu a reuşit să preia complet controlul electoratului. La nivel de judeţ, PSD i-a adus, în final, lui Victor Ponta 53,55% din voturi. Asta după ce, în primul tur al prezidenţialelor, Ponta a ajuns la 49,62%, iar Klaus Iohannis a reuşit să strângă doar 25,84% din voturi. Surpriza cea mai mare a fost în municipiul Bacău, unde Iohannis a obţinut în oraş 59% din voturi.

VASLUI. Constantin Constantinescu. Fieful PSD Bârlad, structură care a condus oraşul în ultimii 25 de ani, a primit o grea lovitură la turul doi al prezidenţiale. Primarul Constantin Constantinescu, baronul roşu care ţine hăţurile oraşului din 2004, a fost penalizat de alegători obţinând pentru candidatul Victor Ponta doar 49,61% din totalul voturilor exprimate. Klaus Iohannis a fost alesul bârlădenilor, cu o diferenţa de 246 de voturi.

MARAMUREŞ. După ce Klaus Iohannis a obţinut o victorie zdrobitoare în Maramureş, cu 60,27% din voturi, deputatul Cătălin Matei, preşedintele executiv al filialei judeţene a PSD, şi-a prezentat, ieri, demisia. Ca „simplu membru de partid”, Călin a regretat, odată cu retragerea sa, că „n-am putut explica alegătorilor ce a făcut acest Guvern în judeţ”.

SATU MARE. Mircea Govor. Liderul PSD Satu Mare s-a aflat în centrul atenţiei între cele două tururi, după ce au apărut înregistrări de la o şedinţă de partid în care acesta ameninţa directori de instituţii că vor rămâne fără bani dacă nu aduc voturi. După ce Iohannis a câştigat în primul tur la Satu Mare, la o diferenţă de 0, 6 % faţă de Ponta, candidatul ACL a obţinut în turul II 65,12% din voturile din judeţ.

Vezi şi: REZULTATELE FINALE din turul II, pe judeţe. HARTA VOTULUI

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.