Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au evoluat prețurile locuințelor în București. Apartamentele vechi vs. locuințele noi

bucuresti.ro
locuinta-imobiliare-apartament

Prețul mediu al apartamentelor din București a crescut cu 5% în ianuarie, față de luna similară a anului trecut, conform unei analize a platformei imobiliare storia.ro.

Locuințele vechi

Comparativ cu luna decembrie 2022, la categoria apartamentelor vechi de vânzare s-au înregistrat atât stagnări ale prețurilor medii de cumpărare, cât și scăderi și creșteri temperate.

Astfel, în București, prețurile din sectoarele 2, 4 și 6 au stagnat, cele din sectoarele 3 și 5 au înregistrat scăderi de 1%, respectiv 2%, iar prețurile medii de cumpărare din sectorul 1 au avut o creștere temperată, de 1%.

Locuințele noi

Cât despre locuințele noi, prețurile au avut creșteri medii de 1% în luna ianuarie, față de luna anterioară, dar și ușoare scăderi, de 1% în sectoarele 1 și 3. Totodată, la apartamentele din sectorul 4 s-au înregistrat creșteri de 2%.

Evoluția prețurilor în țară

Uitându-ne la cele 10 orașe cu cel mai mare număr de anunțuri – București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Brașov, Sibiu, Iași, Arad, Craiova, Oradea, se observă o creștere medie anuală ponderată de 6%, raportată la numărul de anunțuri per oraș (ianuarie 2023 vs. ianuarie 2022), și un preț mediu ponderat de 1.459 euro/metru pătrat.

În ceea ce privește prețurile apartamentelor din piața rezidențială veche, creșterea cea mai mare s-a înregistrat în Iași (+3%), în timp ce prețurile au stagnat în București și Constanța.

Comparativ cu anul trecut, prețurile apartamentelor vechi din orașele analizate au crescut cu 8%, în medie, iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în Sibiu și Iași, unde prețurile s-au mărit chiar cu 14%.

Prețurile apartamentelor noi au înregistrat, în medie, creșteri tot de 1%, comparativ cu luna anterioară, dar au crescut, în medie, cu 9%, în comparație cu ianuarie 2022. Față de aceeași perioadă a anului trecut, cea mai mare diferență este la Brașov, unde metrul pătrat pentru locuințele noi e cu 16% mai mare.

La nivelul tranzacțiilor efectuate în județele din care fac parte cele 10 orașe analizate, conform datelor ANCPI se observă scăderi semnificative față de luna ianuarie a anului 2022, cea mai pronunțată fiind cea din Timiș, de 47%, iar cea mai scăzută fiind în București, de 2%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.