Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au încercat oficialii britanici să găsească arma misterioasă din Cuba, care le-a îmbolnăvit diplomaţii

cuba

Mai multe emailuri şi telegrame diplomatice marcate drept „delicate” arată pentru prima oară cum guvernul britanic s-a străduit să înţeleagă ce au însemnat, mai exact, „atacurile sonice” asupra unor diplomaţi americani care s-au îmbolnăvit în nişte circumstanţe bizare în Cuba, relatează The Guardian, potrivit digi24.ro.

Guvernul Statelor Unite a dat ordinul ca tot personalul non-esenţial din ambasada sa de la Havana să revină acasă după ce zeci de diplomaţi şi membri ai familiilor acestora au acuzat dureri de cap, ameţeli şi probleme de echilibru, concentrare şi somn într-un val de astfel de cazuri între 2016 şi 2018.

Citește și: Noua Zeelandă, prima țară în care procesul electoral s-a ÎNCHEIAT! 191 de români au votat în secţia din Auckland

Mulţi au declarat că s-au îmbolnăvit acasă sau la hotel după ce au auzit sunete foarte puternice, descrise ca fiind sunete similare celor rezultate din măcinare sau care semănau cu ciripitul păsărilor. Numărul cazurilor a alimentat speculaţia conform căreia diplomaţii erau atacaţi de arme acustice sau altfel de astfel de dispozitive. Nu au fost găsite dovezi în acest sens.

Aceste evenimente au dus la o înrăutăţire dramatică în relaţiile dintre SUA şi Cuba, la mai puţin de doi ani după ce preşedintele Obama a încercat să normalizeze relaţiile dintre cele două ţări.

Documentele primite de The Guardian arată cum ambasada britanică din Havana şi Biroul de Politică Externă de la Londra s-au străduit să găsească un sens lucrurilor care se petreceau.

Personalul a trecut prin rapoarte de presă, declaraţii oficiale şi alte forme de comunicaţie pentru a înţelege situaţia descirsă în august 2017 ca fiind „o confruntare ciudată pe stilul Războiului Rece”.

Un document destinat lui Anthony Stokes, ambasadorul britanic în Cuba, menţiona că presa „crede cu tărie” în veridicitatea declaraţiei oficiale cubaneze, conform căreia, guvernul de la Havana nu are nicio implicare în toată situaţia. Diplomaţii britanici trebuiau acum să îşi dea seama cine are fi putut să fie în spatele întregii păţanii, dacă cubanezii ar fi fost cu adevărat nevinovaţi.

În aceeaşi zi în care acest document a ajuns la Stokes, un alt rezumat a ajuns la Alan Duncan, pe atunci ministru pentru Europa şi Ameirici, în care se arăta faptul că simptomele continuau şi se înrăutăţeau. Secretarul de Stat de atunci, Rex Tillerson, a declarat că se gândeşte să închidă ambasada de la Havan, în timp ce omologul său cubanez, a ţinut să precizeze explicit că nu ştie care este sursa simptomelor şi că este determinat să-i protejeze pe diplomaţi.

Citește și: Viorica Dăncilă a VOTAT deodată cu Ludovic Orban: Am votat împotriva tăierilor de pensii și salarii și a austerității

Două luni mai târziu, aproape toţi diplomaţii cubanezi din SUA au fost expulzaţi, iar două treimi dintre diplomaţii americani din Cuba au fost retraşi. La peste doi ani după toate aceste evenimente, încă nu există o explicaţie clară despre cele întâmplate.

Două studii medicale din SUA arată că cei afectaţi au avut simptome similare unei comoţii sau unor anormalităţi cerebrale, însă specialişti medicali independenţi au criticat studiile. Într-un raport mai recent, dar care nu a trecut încă prin peer-review, cercetători canadieni sugerează că simptomele s-ar fi putut datora pesticidelor folosite împotriva ţânţarilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.