Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum au încercat șefii de la Loteria Română să ascundă mita. Detalii spectaculoase/ DOCUMENT

Ovidiu Rîpanu, fost şef al Serviciului Achiziţii din cadrul Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), le-a spus unor colegi, într-o discuţie din vara anului 2009, că instituţia în care lucrează dispune de foarte mulţi bani, care pot fi cheltuiţi astfel încât şi ei să beneficieze de o parte din sume.

REFERATUL DE CERERE A ARESTĂRII PREVENTIVE POATE FI CITIT, INTEGRAL, AICI

Informaţia apare în referatul prin care procurorii DNA au cerut vineri arestarea preventivă a lui Ovidiu Rîpanu şi a lui Gheorghe Benea, fost director general al CNLR.

Citește și: SCANDAL SEXUAL în lotul național de gimnastică: Două sportive îl acuză pe medicul lotului de abuz sexual

"Suspectul Rîpanu Ovidiu a iniţiat o discuţie în care a făcut referire la faptul că CNLR are foarte mulţi bani prevăzuţi în buget şi că trebuie cheltuiţi, folosind următoarea exprimare: 'Loteria stă pe un munte de bani şi trebuie cheltuiţi'. În acest context, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a precizat suspectului Gheorghiu Dan că înlocuirea parcului auto este o modalitate în care ar putea fi cheltuiţi banii CNLR", se arată în referat.

Procurorii mai susţin că, pentru a-i câştiga încrederea interlocutorului, Rîpanu i-a vorbit despre practicile folosite de el în materie de achiziţii în perioada în care a lucrat în alte societăţi cu capital de stat şi a reuşit să beneficieze ilegal de bani publici.

Citește și: Rusia a blocat accesul la cele mai cunoscute site-uri porno: Ce stă în spatele deciziei

"În continuare, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a sugerat suspectului Gheorghiu Dan să întocmească o situaţie cu toate cheltuielile pe care le-a avut CNLR cu parcul auto în anii 2008-2009, precizându-i să ţină cont atât de reviziile care s-au efectuat, cât şi de cheltuielile cu reparaţiile. (...) De asemenea, suspectul Rîpanu Ovidiu i-a explicat că procedează în această modalitate pentru a crea aparenţa că eforturile financiare pentru întreţinerea şi reparaţiile autovehiculelor din parcul auto, pe care Loteria îl avea în exploatare la momentul respectiv, erau foarte mari şi astfel să se inducă ideea necesităţii schimbării acestuia prin achiziţionarea unor autovehicule noi", se mai menţionează în referatul DNA.

Gheorghe Benea, fost director general al CNLR, a fost reţinut de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Citește și: Biserica Ortodoxă e prinsă într-un nou SCANDAL: Ierarhii vor o biserică la Babele, zonă în care e interzisă ridicarea de construcții

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar care vizează fapte de corupţie în legătură cu o licitaţie trucată pentru înnoirea parcului auto al CNLR a mai fost reţinut Ovidiu Rîpanu, la data faptelor şef Serviciu Achiziţii, pentru luare de mită în formă continuată, abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată.

De asemenea, s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, începând cu data de 15 septembrie, faţă de Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR - Serviciul Achiziţii şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi luare de mită, şi faţă de Iulian Cătălin Niculae, asociat şi administrator de drept al unei firme, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la spălare de bani în formă continuată.

Citește și: VIDEO Carmen Iohannis s-a dat în spectacol la Sibiu: A dansat, ca la 20 de ani, pe melodiile celor da la Voltaj și ale lui Smiley

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane care au calitate de suspecţi: Remus Leonard Lăzăreanu - director executiv al CNLR, la data faptei, Dan Gheorghiu - şef Birou Transport în cadrul CNLR -, ambii cercetaţi pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Nicolae Virgil Sorescu - administrator al unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule, acuzat de complicitate de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani în formă continuată, Constantin-Brăduţ Răducanu - administrator de firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, Laura Alexandra Benea, fiica lui Gheorghe Benea, acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, şi Marius Bran, asociat şi administrator de drept al unei firme, cercetat pentru complicitate la spălare de bani.

"La data de 17 mai 2010, conducerea Companiei Naţionale Loteria Română a atribuit unei societăţi comerciale cu activitate de comercializare autovehicule (dealer auto), administrată de suspectul Sorescu Nicolae Virgil, un contract de furnizare de 182 de autovehicule în sistem buy-back, în valoare de 13.386.378,73 lei pentru înlocuirea parcului auto al Loteriei Române. Contractul a fost iniţiat, fundamentat şi atribuit cu încălcarea prevederilor legale, prin licitaţie trucată anume pentru a favoriza respectiva societate comercială, care a vândut astfel Loteriei Române autovehicule la un preţ substanţial mai mare decât preţul pieţei", spun procurorii anticorupţie.

Procedura de achiziţie a fost iniţiată de inculpaţii Gheorghe Benea, Ovidiu Rîpanu şi Remus Lăzăreanu fără ca aceştia să estimeze valoarea contractului de achiziţie pe baza unor calcule care să aibă în vedere toate sumele plătibile.

De asemenea, nu a fost întocmit un studiu de piaţă pentru determinarea valorii estimate a autovehiculelor noi achiziţionate, nu a fost determinată nici valoarea estimată a parcului auto vechi al CNLR care urma a fi predat în sistem buy-back şi nu au fost luate în calcul pentru determinarea valorii estimate a achiziţiei cheltuielile suplimentare cu RCA, Casco, mentenanţă.

Anchetatorii mai arată că de la reprezentantul dealerului auto au fost preluate specificaţiile tehnice ale autoturismelor comercializate de acea societate comercială, datele fiind ulterior introduse în caietul de sarcini, iar în fişa de date a achiziţiei s-a impus introducerea unor condiţii restrictive de participare, în scopul eliminării concurenţei.

Prin iniţierea, atribuirea şi derularea acestui contract a fost creat un prejudiciu în dauna Loteriei Române estimat la 2.314.707 lei. Potrivit DNA, în schimbul atribuirii contractului de schimbare a parcului auto, persoane din conducerea CNLR au primit sume de bani şi bunuri.

Astfel, Rîpanu a pretins, la sfârşitul anului 2009 şi începutul anului 2010, pentru sine şi pentru alţii, suma de 1,5 milioane lei, patru autovehicule noi, respectiv un autovehicul marca Cadillac, un autovehicul marca Hummer, un autovehicul marca Opel şi un autovehicul marca BMW, dar şi 182 de autovehicule second hand rezultate din contractul de înlocuire a parcului auto în sistem buy-back.

Procurorii spun că, din toate acestea, Rîpanu a primit aproape 1,1 milioane lei în perioada iulie - septembrie 2010, cele patru autovehicule noi, dar şi autovehicule second hand în valoare de 1.179.029,68 lei.

Din cele patru maşini noi, Gheorghe Benea a primit, prin intermediul fiicei sale, suspecta Laura Benea, şi pentru aceasta, autovehiculul marca BMW în valoare de 139.230 lei, iar suspecta Cornelia Olaru, referent în cadrul CNLR şi membru al comisiei de evaluare a ofertelor, a primit un autovehicul marca Opel în valoare de 59.380,80 lei, pe care l-a înmatriculat pe numele unei persoane din familie.

"Pentru a ascunde adevărata provenienţă a bunurilor/ banilor ce fac obiectul infracţiunii de luare de mită, inculpatul Rîpanu Ovidiu, folosindu-se de două firme pe care le controla prin intermediul suspecţilor Niculae Iulian Cătălin şi Bran Marius, a preconstituit relaţii comerciale nereale, vizând prestării de servicii fictive. În acest sens, Rîpanu Ovidiu, în înţelegere cu Sorescu Nicolae Virgil, a creat în sarcina societăţii administrate de ultimul menţionat, beneficiară a contractului cu loteria, o "datorie" fictivă, prin întocmirea unor contracte care atestau operaţiuni nereale (efectuarea unor servicii IT care nu s-au executat). Astfel, s-a creat aparenţa că banii nu ar fi fost primiţi drept mită, ci în contul unor servicii IT, neprestate în realitate. (...) Aşadar, conform înţelegerii, Sorescu Nicolae Virgil i-a remis lui Rîpanu Ovidiu, la o sumă simbolică, şi autovehiculele second hand preluate în baza contractului buy-back. Apoi, a fost inventat un sistem de stingere a datoriei cu care firma lui Rîpanu Ovidiu figura în evidenţele contabile ale dealerului auto", explică procurorii.

Gheorghe Benea şi Ovidiu Rîpanu vor fi prezentaţi, vineri, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cei doi au mai fost trimişi în judecată de DNA într-o altă cauză, la data de 30 decembrie 2015, în calitate de persoane cu funcţii de conducere în cadrul Loteriei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.