Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum decurge ancheta ONU despre crimele de război din Ucraina

AFP
cadavre morti Bucha ucraina

Comisia ONU pentru Ucraina a strâns numeroase acuzaţii privind posibile crime de război comise de forţele ruse în această ţară, însă este prea devreme pentru a trage concluzii, a declarat miercuri preşedintele comisiei, relatează AFP.

"La Bucea şi Irpin, comisia a primit informaţii privind uciderea arbitrară a unor civili, distrugerea şi jefuirea de proprietăţi, precum şi atacuri asupra infrastructurii civile, inclusiv şcoli", a declarat preşedintele comisiei, Erik Mosek, în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev.

După retragerea trupelor ruse, în aceste localităţi situate la nord-vest de Kiev au fost descoperite sute de cadavre de civili. Autorităţile ucrainene au acuzat Rusia de crime de război, acuzaţii negate însă de Moscova.

În regiunile Harkov şi Sumî (nord-est), bombardate de armata rusă, comisia ONU a observat "distrugerea unor vaste zone urbane, o consecinţă a bombardamentelor aeriene, bombardamentelor sau loviturilor cu rachete împotriva ţintelor civile", a adăugat el.

Însă, "în acest stadiu, nu suntem în măsură să facem constatări factuale sau să ne pronunţăm asupra întrebărilor legate de calificarea juridică a evenimentelor", a adăugat el.

"Cu toate acestea, sub rezerva unei confirmări ulterioare, informaţiile primite şi locurile de distrugere vizitate pot susţine acuzaţiile conform cărora în aceste regiuni au fost comise încălcări grave ale dreptului internaţional privind drepturile omului şi ale dreptului internaţional umanitar, inclusiv crime de război şi crime împotriva umanităţii", a mai spus Mosek.

El s-a exprimat la finalul activităţii începute pe 7 iunie în cadrul acestei prime misiuni mandatate de comisia internaţională de anchetă creată de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, în luna mai.

În timpul vizitelor la Bucea, Irpin, Harkov şi Sumî, comisia s-a întâlnit cu autorităţile locale, organizaţii ale societăţii civile şi a strâns mărturii ale civililor.

"Una este să fii martor la distrugeri în masă, de exemplu, să primeşti relatări despre crime comise în mod deliberat, însă alta este să ajungi la o decizie privind responsabilitatea cu calificarea juridică a acestor fapte", a adăugat un membru al comisiei, Pablo de Greiff.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.