Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șoc în Europa - CE a calculat un deficit bugetar mai mare în 2023, decât cel trimis de Guvern (surse)

Mandel Ngan/AFP via Getty Images
ursula von der leyen

Comisia Europeană a calculat un deficit bugetar, pentru anul 2023, semnificativ mai mare decât cel transmis de autoritățile române.

Anul trecut, deficitul a fost de 90 de miliarde de lei, însemnând 5,7% din Produsul Intern Brut, aproape dublu față de limita impusă de regulile Uniunii Europene (conform datelor oficiale).

Surse politice au transmis pentru ȘtirileProTV că această diferență se datorează ”drepturilor salariale câștigate în instanță”. Aceastea ar fi fost plătite pe final de an și au fost cheltuieli "extraordinare" și nu au intrat la calculul deficitului.

Guvernul vrea sa trimită o petiție către CE prin care aceste cheltuieli să fie scoase, subiectul ar urma sa intre în dezbatere, au mai precizat sursele citate.

Deficit de 36 de miliarde în primele trei luni

În primele trei luni ale anului, România are deja un deficit bugetar de aproape 36 de miliarde de lei, adică 2,07% din PIB, a declarat ministrul Finanțelor Marcel Boloș.

Boloș a declarat că deficitul a crescut pentru că au crescut cheltuielile cu investițiile. Un alt motiv oferit de ministru pentru creșterea deficitului a fost că, în primele luni ale anului, au fost făcute plăţi de 5-6 miliarde de lei pentru contracte de înarmare, în timp ce cheltuielile sunt în creştere de aproape două ori faţă de perioada similară a anului trecut.

Boloș dă asigurări că vor fi ținute sub control cheltuielie

Marcel Boloș a spus că, în pofida rundelor de alegeri programate pentru acest an, Ministerul Finanţelor va ţine cheltuielile sub control.

„Vestea privitoare la contul de execuţie bugetară preliminar este de 2,07% din PIB. Aici s-a creat o întreagă dezbatere asupra valorii deficitului bugetar la sfârşitul lunii martie - 35 miliarde lei. Mai optimist... merge spre 36 miliarde lei”, a spus Boloș.

„Mă uitam în contul de execuţie bugetară şi numai din fonduri naţionale aveam cheltuieli de capital de 14,7 miliarde lei, la care se adaugă PNRR cu 2,7 miliarde lei şi Cadrul Financiar Multianual pentru Politica de Coeziune, unde avem, de asemenea, în jur de 12 miliarde lei”, a mai declarat ministrul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.