Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum rol poate juca Regele Charles în inițiativa lui Rishi Sunak de a-i uni pe britanici în 2023

euronews.ro
rishi sunak charles

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a apărat sâmbătă în mesajul de Anul Nou deciziile bugetare "dificile, dar corecte" luate în faţa creşterii preţurilor şi a spus că mizează pe încoronarea lui Charles al III-lea pentru a-i uni pe britanici în 2023, notează AFP, citat de Agerpres.

"2022 a fost un an dificil", a spus şeful guvernului în mesajul său difuzat de Downing Street, subliniind efectele pandemiei şi invaziei "barbare" a Ucrainei.

"Mulţi dintre voi aţi simţit efectele direct. De aceea, guvernul meu a luat decizii dificile, dar corecte, pentru a ţine sub control împrumuturile şi datoria", a spus el, estimând că astfel a reuşit să îi ajute pe cei mai vulnerabili în faţa preţurilor energiei care aproape s-au dublat deja.

Liderul conservator a ajuns la putere în octombrie, după un scurt mandat a lui Liz Truss în Downing Street, ale cărei planuri de reduceri masive a impozitelor, nefinanţate, au speriat pieţele.

Ca răspuns, Rishi Sunak a anulat aproape toate aceste măsuri, ducând la o creştere a taxelor. De asemenea, el refuză majorările salariale cerute de angajaţii din serviciul public precum asistentele, personalul ambulanţelor, poliţia de frontieră, ale căror greve recente în faţa inflaţiei (peste 10%) alimentează mişcări sociale fără precedent de zeci de ani.

"Nu voi pretinde că toate problemele noastre vor dispărea în noul an. Dar 2023 ne va oferi ocazia de a arăta pe scena mondială ce are mai bun Marea Britanie", a spus el, citând sprijinul pentru Ucraina şi încoronarea lui regelui Charles al III-lea, programată pentru 6 mai după urcarea pe tron, la 8 septembrie, în urma decesului reginei Elisabeta a II-a.

"În acest an istoric al încoronării Majestăţii Sale regele, ne vom uni cu mândria a tot ce are mai măreţ această ţară", a subliniat el.

Potrivit presei britanice, dacă Palatul Buckingham pregăteşte o încoronare mai modestă şi mai modernă decât cea a Elisabetei a II-a în 1953, intenţionează, de asemenea, să profite de acest spectacol difuzat în întreaga lume pentru a face din el o vitrină pentru ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.