Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum l-a 'lucrat' SIE pe Traian Băsescu. Detalii neştiute (presă)

basescu lacrimi

Pe vremea când Traian Băsescu era încă pe cai mari în politică românească, puternic susţinut de marile cancelarii occidentale şi în special de amicul Joe Biden, fostul preşedinte a vrut să dea o ultima lovitură magistrală, dorind să-şi acopere spatele şi din partea SIE, nu doar a SRI, SPP, STS sau marile Parchete. Aşa că a cerut să i se pună la dispoziţie lista ofiţerilor acoperiţi ai Serviciului de Informaţii Externe. Ce a ieşit a fost o lovitură în sens invers, notează national.ro.

Vezi și: BREAKING NEWS - Un alt atac sângeros a avut loc în Egipt: 39 de VICTIME / FOTO & VIDEO

Vezi și: Cristoiu, dezvăluiri EXPLOZIVE: Fost ministru, executat politic. Denunțatorul, șantajat de DNA

"Ştiind ca se apropie vertiginos ziua cand isi incheie cel de-al doilea mandat si trebuie sa predea stafeta prezidentiala, Basescu probabil si-a facut socoteala ca nu ar strica sa-si puna deoparte ceva informatii utile oricand si din sfera de influenta a SIE. Pentru ca nimeni nu poate fi atat de naiv incat sa creada ca Basescu nu s-a burdusit cu documente in acest sens pe „plan intern”, o zona pe care a jucat atat de agresiv. Asa ca, dupa cum sustin sursele noastre, Traian Basescu a cerut pur si simplu lista cu ofiteri acoperiti din SIE, mai ales a celor care activau in zona politica, in mediul de afaceri, la nivelul altor structuri din sistem sau chiar a „colaborationistilor” din presa", scrie jurnalistul Cătălin Tache în ziarul Naţional.

Însă Traian Basescu a ramas de aceasta data cu dorinţa neîmplinită, pentru ca SIE i-a dat pur si simplu cu flit. Asa ca, turbat de furie, Basescu a iesit la atac, incercand chiar sa obtina anularea unui act normativ din 2013, prin care SIE isi punea la adapost informativ o mare parte din ofiterii acoperiti, mai ales cei care isi desfasurau activitatea secreta in domenii mai mult decat sensibile. Asa ca fostul presedinte, care pana atunci nu a pierdut niciun prilej sa pozeze intr-un protector al sistemului, s-a apucat sa urle ca din gura de sarpe ba ca Hotararea de Guvern prin care se reconfirma secretizarea informatiilor despre „acoperitii” SIE ar fi trebuit musai trecuta prin CSAT, fie ca o astfel de decizie nu era in niciun caz necesara. Insa nici de aceasta data SIE nu s-a obosit sa-i faca pe plac. Asa ca, in data de 13 octombrie, Basescu ar mai fi cerut o data lista acoperitilor, fie si sub pretextul desecretizarii acesteia, in mod contrar amenintand cu declansarea „Jihadului”, in cel mai scurt timp. Ceea ce s-a si intamplat, dar in sens inves, mai noteaza sursa citata.

La scurt timp de la ultima solicitare imperativă formulată de Băsescu s-a produs surprinzatoarea „aruncare” pe un site, infiintat special in acest sens si sters la doar cateva ore dupa, a fotografiilor cu „cele trei dive” Elena Udrea, Alina Bica si Ana Maria Topoliceanu la cumparaturi prin magazinele de fite din centrul Parisului. "Iar socul cel mare a fost, mai ales printre initiatii sistemului, nu faptul ca Elena Udrea si prietenele sale au picat pe tehnica, ci faptul ca, astfel, se dadea un puternic semnal ca au apus si vremurile de aur al „comandantului suprem” Traian Basescu. Lucru resimtit de altfel din plin chiar si de catre fostul presedinte, care a iesit imediat public cu declaratii furibunde ca totul nu este decat un atac premeditat al serviciilor impotriva sa. De altfel, mai ales in ultima vreme, cand are cu mult mai mult timp liber la dispozitie, Basescu tot recunoaste ca a vrut sa-l destituie pe Florian Coldea dupa acel episod, numai ca acesta l-ar fi convins atunci ca nu era implicat. Oricum, cert este ca dup ce pe 13 octombrie 2014 Basescu ameninta pentru ultima oara SIE pe subiectul „listei acoperitilor”, la 30 octombrie incepea „neasteptata” cadere a acestuia", mai scrie national.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.