Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum le cere Joe Biden americanilor să onoreze memoria victimelor de la 11 septembrie

YouTube
Joe Biden

Joe Biden i-a îndemnat luni pe americani să nu cedeze în faţa "politicii otrăvitoare a disensiunii și a divizării", încercând să reînvie spiritul unității naționale după atacurile sângeroase de la 11 septembrie 2001, cu 22 de ani în urmă. "Nu ar trebui să fie nevoie de o tragedie națională pentru a ne aminti de puterea unității naționale, dar astfel îi onorăm cu adevărat pe cei pe care i-am pierdut la 11 septembrie", a spus Biden în faţa celor aproximativ 1.000 de militari americani de la baza Elmendorf-Richardson din Alaska, scrie Rador.

Biden, soția sa Jill, vicepreședinta Kamala Harris, soțul acesteia, Doug Emhoff și comandanții militari americani au participat la evenimente separate pentru a-i omagia pe cei care au murit în atacurile de la 11 septembrie și în războiul din Afganistan care a urmat. Pe 11 septembrie 2001, militanţi islamiști au preluat controlul a trei avioane și au intrat cu ele în turnurile gemene ale World Trade Center din NewYork și în clădirea Pentagonului, omorând aproape 3.000 de oameni. Un al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania, după ce pasagerii i-au înfrânt pe terorişti.

Biden a condamnat ceea ce a numit "un val tot mai mare de ură, extremism și violență politică" din Statele Unite. Există tot mai multe semne că țara se confruntă cu cea mai mare și mai susținută agravare a violenței politice după 1970. "Nu trebuie să cedem în fața politicii otrăvitoare a disensiunii și a divizării. Nu trebuie să ne lăsăm niciodată divizaţi de nemulțumiri mărunte", a spus Biden, amintind de prietenia sa cu John McCain, regretatul erou de război din Vietnam și senator republican. McCain - a spus Biden - a pus datoria față de țară "mai presus de partid, mai presus de politică, mai presus de propria persoană. Această zi ne reamintește că nu trebuie să pierdem acel sentiment de unitate națională".

Atacurile de la 11 septembrie l-au determinat pe președintele de la acea vreme, George W. Bush, să lanseze un "război global împotriva terorii" care a inclus un asalt militar asupra Afganistanului pentru găsirea liderului Al Qaeda, Osama bin Laden. Bin Laden a reuşit să nu fie capturat până când a fost ucis în 2011 într-un raid american, în Pakistan, la comanda preşedintelui de atunci, Barack Obama. Atacurile de la 11 septembrie au constituit cel mai grav atac de pe teritoriul SUA de la atacul japonez din 1941 de la Pearl Harbor, în Hawaii, când 2.400 de oameni au fost uciși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.