DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum marchează România Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului

holocaust

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România prilejuiește serii de evenimente dedicate onorării memoriei celor care au dispărut în urma unora dintre cele mai crude manifestări ale istoriei din ultimul secol, potrivit mediafax.

"Luminile Ghetoului" marchează duminică, la Teatrul Evreiesc, din București, Ziua Internationala de Comemorare a Victimelor a Holocaustului. "Din cele mai ascunse colțuri ale Europei și până la marile capitale ale bătrânului continent, rânjetul hidos al fascismului ne urmărește. Copii și bătrâni, tați și fii, frați și surori, toți deopotrivă suntem prinși în reflectorul de urmărire al ghetoului. Spectacolul este o călătorie inspirată de muzica inedită scrisă de supraviețuitorii Holocaustului, în acele momente de grea încercare, precum și de texte ce reflectă cea mai mare crimă a secolului XX", arată instituția teatrală.

În distribuția spectacolului sunt Dorina Păunescu, Geni Brenda Vexler, Roxana Guttman, Mihai Ciucă, Mircea Drimbăreanu, Viorica Bantas, Lucian Ionescu, Mihai Nițu, Andrei Miercure, Matei Bantaș, acompaniați de TES Orchestra, alcăturită din Bogdan Lifsin, Rodica Gancea, Feras Sarmini, Sergiu Marin și Mihai Pintenaru. Scenariul și regia spectacolului sunt semnate de Andrei Munteanu, iar conducerea muzicală îi aparține lui Bogdan Lifsin. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, cu rezervare prealabilă.

Luni, va avea loc "Ziua porţilor deschise" și la Muzeul Documentar al Holocaustului din Nordul Transilvaniei, din cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască "Dr. Moshe Carmilly" al Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca. Evenimentul este conceput pentru grupuri de elevi din unităţile de învăţământ preuniversitar clujean, cu ocazia celebrării la Cluj-Napoca a Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

La Sinagoga Bistrița va avea loc duminică un concert extraordinar de comemorare a victimelor Holocaustului, susținut de Daniela Păcuraru (soprană, laureată a Concursului Internațional "Hariclea Darclée" și a Concursului "Puccini" - Lucca, Italia), Elena Ivanca (actriță Teatrul Național din Cluj-Napoca), Claudiu Hontilă (vioară, Filarmonica ”Transilvania”), Lucian Dușa (pian, Opera Națională Română din Cluj-Napoca). Din program fac parte recitaluri de poezie și muzică din literatura și creația muzicală a românilor și evreilor. Concertul începe la ora 18.00.

În județul Sălaj, duminică, la Șimleu Silvaniei, Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord îl găzduiește, de la ora 13.00, pe Vasile Nussbaum, în calitate de supraviețuitor al Holocaustului, în cadrul unei întâlniri ce include aprinderea lumânărilor simbolice și Kaddish. Seria de evenimente din județ continuă și miercuri, la Sala Ballroom de la Restaurantul Brilliant Parc, din Zalău, unde, de la ora 15.00, are loc Conferința "Ultimele Voci" susținută de Lucian Nastasa Kovacs, care va include mărturii directe a patru supraviețuitori ai Holocaustului din puținii care mai sunt în viață. Vor fi prezenți pentru a vorbi despre tragicele experiențe trăite în lagărele Szinetar Agneta Iudita, din Israel, fosta președintă a Comunității Evreilor Zalău. supraviețuitoare a lagărului Auschwitz, Blum Zoltan, supraviețuitor Auschwitz-Birkenau, Vasile Nussbaum ,supraviețuitor Auschwitz-Birkenau și Arno Blei, supraviețuitor din Transnistria, din lagărul Moghilev.

Muzeul Orașului Oradea, prin Complexul Cultural și Comunitatea Evreilor din Oradea, marchează în acest an pentru întâia oară data de 27 ianuarie drept Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, în spațiul muzeal dedicat Istoriei Evreilor din Oradea, din Sinagoga Aachvas Rein de pe strada Primăriei nr. 25. Programul zilei de 27 ianuarie 2019 va debuta la ora 10.00 cu un moment de rugăciune, ceremonie oficiată de rabinul Comunităţii Evreieşti din Oradea. Va urma aprinderea lumânărilor în memoria celor care au murit în lagărele naziste şi "Copacul memoriei" - activitate desfăşurată cu tinerii participanți. Activitatea presupune amplasarea în bima din centrul sinagogii a unui copac luminat în care elevii vor lăsa un mesaj în amintirea victimelor Holocaustului. Organizatorii manifestării arată că bima este locul îngrădit special în centrul sinagogii, spre a se citi din Tora, după consemnarea din Deuteronom 31,11: "Să citești Tora în mijlocul fiilor lui Israel”. Trecerea tinerilor prin acest loc marchează un moment simbolic de reculegere în memoria celor şase milioane de evrei care şi-au pierdut viaţa la Auschwitz - Birkenau. Copacul va rămâne în sinagogă, în semn de respect, până la data de 30 mai 2019. Programul zilei de 27 ianuarie va continua cu ghidaje gratuite în cadrul expoziţiei despre deportarea evreilor din Oradea (la orele 13.00, 14.00 şi 16.00). La ora 16.00, va avea loc un atelier interactiv de lectură: Jurnalul Évey Heyman "Am trăit atât de puţin”, precum și prezentarea unor documente inedite din arhiva Muzeului.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată pe 27 ianuarie. Această comemorare a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite adoptată în 2005. Data de 27 ianuarie este ziua în care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare, de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia), a fost eliberat, armata sovietică descoperind 7.500 de prizonieri în viață și 600 de cadavre, din cei peste 1,3 milioane de oameni care au fost trimiși acolo. Până în 1947, o parte din teritoriul lagărului a funcționat ca tabără pentru prizonierii de război germani în administrarea NKVD, Ministerul de Interne sovietic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.