Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum poate o bacterie sau un virus să ne afecteze articulațiile și să nu mai putem merge, de la copii de 3 ani până la bătrânețe

Spitalul Sfantul Sava
recuperare medicala

Artrita septică sau artrita infecțioasă acută este o boală care afectează o articulație mare, precum șoldul sau genunchiul. Provocată, de obicei, de bacterii, dar și de viruși sau ciuperci, care nu sunt neapărat localizate în articulația afectată, artrita infecțioasă este însoțită de dureri puternice, care imobilizează pacientul.

Diferite infecții, precum boala Lyme, hepatita infecțioasă, oreionul, rujeola și febra reumatică, pot avea simptome articulare sau pot provoca artrita, fără ca articulația să fie infectată.

Infecția poate deteriora rapid și sever cartilajul și osul în articulație, astfel că tratamentul prompt este crucial. Este vorba despre doar câteva zile și pot fi afectați pacienți de toate vârstele, de la sugari la vârstnici.

Cum se produce infecția

Bacteriile care provoacă artrita se răspândesc prin fluxul sanguin dintr-o alta zonă a corpului, ca urmare a unei intervenții chirurgicale ori a unei mușcături a unui animal sau unei înțepături de insecte, prin extinderea unei infecții apropiate de articulație, ca de exemplu o rană, o plagă infectată, dar și prin răspândirea infecției de la un organ îndepărtat de articulație. La copii, spre exemplu, artrita infecțioasă este dată inclusiv de stafilococ sau streptococ, de la o simplă infecție a amigdalelor.

Cine poate fi afectat

Copiii mici și vârstnicii au cel mai mare risc de a face artrită infecțioasă acută. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit, cele cu răni deschise și cele cu afecțiuni precum cancerul, diabetul, dar și persoanele care au avut alte probleme cu articulațiile.

Artrita infecțioasă acută apare frecvent la copii, aproximativ 50% avand sub 3 ani. Riscul scade în rândul copiilor vaccinați de rutină pentru Haemophilus influenzae și Streptococcus pneumoniae.

Dacă pacienții nu primesc la timp tratamentul cu antibiotic sau primesc o doza mică, există riscul ca artrita infecțioasă să provoace leziuni permanente țesuturilor și oaselor din articulație sau septicemie, care poate fi fatală.

Care sunt simptomele

Simptomele apar, de obicei, la o singură articulație și se produc rapid, cu durere intensă, umflare a articulațiilor și febră. Pacientul poate avea frisoane, oboseală și slăbiciune generalizată, incapacitate de a mișca membrul afectat, durere severă în articulația respectivă, căldură în zona afectată - articulația este roșie și mai caldă decât restul corpului, din cauza fluxului sanguin crescut în zonă.

Ce tratament trebuie urmat

Modul în care boala influențează viața unei persoane depinde de articulațiile afectate. De exemplu, deteriorarea articulației genunchiului poate afecta capacitatea unei persoane de a sta sau de a merge. Tratamentul imediat cu antibiotice este vital, însă pe termen lung, persoanele cu artrită infecțioasă trebuie să facă fizioterapie și kinetoterapie pentru a reduce simptomele și prevenirea leziunilor permanente ale articulației afectate.

O pacientă a ajuns la spital cu dureri foarte mari la genunchiul stâng, care o puneau în imposibilitatea de a se așeza fie și măcar la marginea patului. După o recuperare medicală de câteva săptămâni la Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon, evoluția sa a fost într-atât de bună, încât a uimit familia pacientei. Aceasta a reușit să meargă singură, ajutată de baston, putând să locuiască singură, fără a mai avea nevoie să fie permanent asistată de cineva.

Evoluția pacientei a fost uimitor de bună. Pentru întreg serviciul acordat pacientei, mulțumim frumos, iar cuvintele nu sunt de ajuns.” – fragment din scrisoarea lăsată de familia pacientei la externare.

content-image

În Spitalul Sfântul Sava din Pantelimon se efectuează orice tip de recuperare medicală, după orice tip de operații și pentru orice fel de afecțiuni, nu doar ortopedice. Acest centru medical este cunoscut pentru cele mai bune recultate dovedite în recuperare medicală, care conține planuri de tratament atât din specialitatea de kinetoterapie, cât și de fizioterapie, masaj terapeutic, dar și multe alte tratamente ce nu țin exclusiv de aparatul locomotor.

La Spitalul Sfântul Sava, recuperarea medicală se face cu internare în saloane cu 2 sau 3 paturi. Fiecare salon este conectat la instalația de oxigen, are baie proprie, adaptată nevoilor pacienților cu deficiențe majore locomotorii și este supravegheat video din camerele de gardă, astfel încât în orice moment, pacienții aflați în dificultate sau care au nevoie de ajutor, să fie observați și sprijiniți imediat.

content-image

Date de contact ale Spitalului Sfântul Sava:

0724.021.090 | 0724.338.881

contact@spitalulsfantulsava.ro

https://spitalulsfantulsava.ro/

https://spitalulsfantulsava.ro/recuperare-medicala/

https://spitalulsfantulsava.ro/ingrijiri-paliative/

https://spitalulsfantulsava.ro/kinetoterapie/

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.