Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum pot contribui medicamentele de ultimă generație la consolidarea unei economii

wall-street.ro
medicamente fabrica

899 de zile sunt nevoiți pacienții din România să aștepte pentru a avea acces la medicamente de ultimă generație, adică doi ani și jumătate. În cazul unor boli grave sau depistate târziu, acești doi ani și jumătate pot însemna o sentință necruțătoare pentru un pacient, dar și bani pierduți pentru economie.

Zi de zi apar în presa internațională noi știri privind inovații și tratamente de ultimă generație care sunt descoperite. Acestea înseamnă speranțe pentru sute de mii de pacienți diagnosticați cu cancer, boli imunologice, boli neurologice, boli rare și multe altele. Speranțele însă dispar atunci când pacienții se uită pe statisticile din România. Un studiu realizat de IPSOS la comanda ARPIM la finalul lui 2021 - Reputația industriei farmaceutice inovatoare - arată că 72% dintre români au încredere în inovațiile industriei farmaceutice, însă doar 23% consideră că pacienții români au acces la medicamentele inovatoare, de ultima generație, pentru tratarea bolilor grave.

Accesul la medicamente de ultimă generație înseamnă o viață mai lungă și mai bună, o populație activă și în final reduceri de costuri pentru sistemul de sănătate si pentru societate, in anasamblul ei. Potrivit Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), deși în ultimii doi ani s-au făcut eforturi semnificative - aproximativ 90 de medicamente noi și indicații terapeutice fiind compensate de stat-, decalajul față de alte țări europene se păstrează.

Studiul anual WAIT, realizat de IQVIA împreună cu EFPIA (Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice) - EFPIA Patients W.A.I.T. Indicator 2021 Survey, publicat în aprilie 2022, arată că timpul mediu de așteptare până la rambursare pentru tratamente inovatoare în țările UE și din Spațiul Economic European (SEE) continuă să fie de aproximativ 511 zile. Pacienții din Germania așteaptă în jur de 133 de zile pentru a avea acces la medicamente noi, în timp ce pacienții din România sunt nevoiți să suporte o așteptare de peste 899 de zile, noi situându-ne din nou pe ultimul loc în clasament.

Contribuția medicamentelor inovatoare la îmbunătățirea stării de sănătate și la optimizarea cheltuielilor sistemelor de sănătate

Țările dezvoltate care acordă o atenție deosebită inovației medicale au standarde de viață mai înalte și sisteme de sănătate eficiente. Studiul „Beneficiul inovației farmaceutice: efectul asupra sănătății, longevității și economiilor” (Lichtenberg, 2016) arată că, spre exemplu, în Elveția, utilizarea medicamentelor cardiovasculare inovatoare este responsabilă de aproximativ un sfert din creșterea longevității celor 22.000 persoane de peste 65 ani cărora le-au fost administrate în perioada 2003-2012. Studiul „Beneficiul investiției în medicamentele moderne în Europa Centrală și de Est” (2014) identifică mai multe tipuri de beneficii și susține că utilizarea medicamentelor inovatoare poate duce la atingerea obiectivelor de sănătate și echitate ale OMS: reducerea mortalității generale, creșterea supraviețuirii în leucemia mieloidă cronică, cancerul de sân metastatic, cancerul colo-rectal și cancerul pulmonar, creșterea funcționalității și a calității vieții, prevenirea și reducerea complicațiilor în bolile cardio și cerebro-vasculare (infarct, AVC).

În cazul României, dacă absenteismul și inactivitatea cauzată de boală și dizabilitate ar fi redusă cu 10% (atât în rândul pacienților, cât și la nivelul îngrijitorilor informali), cuplate cu economiile din reducerea contribuțiilor pentru concedii medicale și a inactivității cauzate de îngrijirile informale economiile și veniturile suplimentare pentru sistemul de sănătate ar fi reprezentat  aprox. 2 miliarde euro, la nivelul prețurilor curente din 2017.

Sistemul de acces al medicamentelor în lista de compensare din România, este în continuare lipsit de predictibilitate. Compensarea medicamentelor noi depinde de o serie de pași birocratici, dar și de voința politică a partidelor aflate la guvernare. Respectarea termenelor legale și îmbunătățirea cadrului legislativ actual prin introducerea de termene clare pentru aprobarea listelor de medicamente compensate ar fi primii pași simpli dar eficienți pentru rezolvarea situației.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.