Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum profită Donald Trump de masacrul din Orlando/ SONDAJ

www.rawstory.com
Donald Trump

Avansul lui Hillary Clinton asupra lui Donald Trump în cursa prezidenţială din Statele Unite s-a redus de la sfârşitul săptămânii trecute, potrivit rezultatelor primului sondaj Reuters/Ipsos efectuat după masacrul comis la Orlando duminică.

Trump, candidatul republican prezumtiv pentru alegerile din 8 noiembrie, a dat vina pe politicile democraţilor pentru cea mai gravă ucidere în masă cu arme de foc din istoria Statelor Unite, reafirmându-şi angajamentul de a interzice imigraţia musulmană, în timp ce Clinton a avertizat contra demonizării musulmanilor americani, notează Reuters, potrivit Agerpres.

Vezi și: VICTORIE pentru Clotilde Armand. Alegerea primarilor în două tururi ajunge iar la CCR

Sondajul, realizat de vineri până marţi, o arată pe Clinton cu un avans de 11,6 puncte asupra lui Trump, în scădere de la un avans de 13 puncte pe care îl avea în cinci zile care s-au încheiat sâmbătă. 

Atacul din Florida, în care un bărbat înarmat a ucis 49 de persoane într-un club de noapte gay şi a rănit alte 53 ar putea avea un impact persistent asupra cursei prezidenţiale, preocupărilor legate de imigraţie, violenţei cu folosirea armelor 
de foc şi toleranţei religioase în ceea ce a fost deja o campanie volatilă şi negativă, mai notează Reuters. 

Atacatorul, Omar Mateen, 29 de ani, născut în Statele Unite din părinţi imigranţi afgani, a telefonat autorităţilor în timpul masacrului pentru a jura credinţă grupării militante Statul Islamic. 

Anchetatorii federali au declarat că Mateen, care a fost ucis de poliţie, s-ar fi auto-radicalizat şi că nu există nicio dovadă că a primit instrucţiuni sau ajutor din partea unor grupuri din afară, cum ar fi Statul Islamic. 

Trump a profitat de atac pentru a-l acuza pe preşedintele democrat Barack Obama că nu a reuşit să abordeze "terorismul islamic radical", avertizând de asemenea că politicile lui Clinton asupra imigraţiei ar permite intrarea mai multor potenţiali atacatori în ţară şi reiterându-şi apelul pentru suspendarea imigraţiei musulmane.

Vezi și: VIDEO Noi violențe între ruși și englezi la EURO 2016/ LILLE

Într-un discurs luni, Trump a declarat că va suspenda imigraţia din ţările cu o "istorie dovedită a terorismului" 
împotriva Statelor Unite, Europei şi ţărilor aliate "până când noi vom înţelege pe deplin cum să punem capăt acestor ameninţări". 

Clinton, candidatul democrat prezumtiv la preşedinţie, a declarat că răspunsul lui Trump la atac este tulburător. 

"Prejudecata, paranoia şi partizanatul nu sunt un plan şi nu vor proteja pe nimeni", a afirmat Clinton într-un comunicat. 

Ea şi-a reafirmat sprijinul pentru acţiuni militare coordonate în Siria şi Irak şi a cerut controale mai dure ale vânzărilor 
armelor de foc. 

Reducerea avansului lui Clinton în sondaje nu este numai câştigul lui Trump. 

Proporţia de alegători care au declarat că nu vor vota pentru niciun candidat a crescut constant în ultima săptămână. Aproximativ 22,4% din alegători probabil nu ar alege niciun candidat, potrivit mediei pe cinci zile a rezultatelor marţi. Aceştia 
erau 20,6% în urmă cu o săptămână. 

Tonul strident al lui Trump asupra musulmanilor şi securităţii naţionale pare să-l fi ajutat în trecut, cel puţin cu 
republicanii. El a crescut în sondaje în rândul republicanilor spre sfârşitul anului trecut după atacurile de la Paris şi San Bernardino, California. 

Potrivit sondajelor Reuters/Ipsos din ultimele luni, o majoritate a alegătorilor republicani au declarat că el este cea mai bună alegere a partidului lor pentru a combate terorismul, având mai multă încredere în el decât rivalii săi republicani pentru a le fi şeful suprem, mai notează Reuters. 

Cei mai mulţi republicani susţin de asemenea propunerea lui Trump de interdicţie a imigraţiei musulmane, în timp ce majoritatea americanilor i se opun. 

Sondajul online a fost efectuat pe un eşantion de 1.063 de alegători şi are o marjă de eroare de aproximativ 3,5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.