Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum putem să ne îmbolnăvim de demență din aer. Ce spun cercetătorii

Realitatea Plus
poluare

Cum putem să ne îmbolnăvim de demență din aer. Ce spun cercetătorii

Poluarea aerului constituie de multă vreme un motiv de îngrijorare. Aceasta reprezintă principalul risc de mediu pentru sănătatea omenirii. Ultimele cercetări efectuate de Universitatea din Michigan scot în evidență faptul că poluarea a fost asociată în nenumărate rânduri cu demența, relatează Earth.

În mod îngrijorător, o serie de surse specifice, precum emisiile de gaze cu efect de seră provenite din agricultură și incendiile de vegetație ar putea constitui un pericol pentru sănătatea cognitivă.

Mai multe studii realizate de-a lungul timpului au scos în evidență legătura dintre poluarea aerului și efectele sale dăunătoare asupra creierului

Făcând o analiză mai amănunțită pe această temă, oamenii de știință Boya Zhang și Sara Adar de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității din Michigan au prezentat efectele majore ale unor tipuri de emisii.

„Am observat în cercetările noastre că toate particulele din aer cresc riscul de demență, dar cele generate de mediul agricol și de incendiile de vegetație păreau a fi deosebit de toxice pentru creier", a afirmat Sara Adar.

Având o experiență vastă, aceasta coordonează în prezent mai multe studii importante care vizează efectele diferitelor expuneri la poluare asupra procesului de îmbătrânire cognitivă și a demenței.

Studiul a fost publicat în Journal of the American Medical Association's Internal Medicine.

Boya Zhang este expert în analizarea efectelor poluării aerului asupra bolilor cardiopulmonare și a îmbătrânirii cognitive.

„Ar putea fi mai neurotoxice”

„Această lucrare sugerează că poluarea aerului cu particule în suspensie provenite din agricultură și incendii ar putea fi mai neurotoxice în comparație cu alte surse. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste efecte, în special pentru aceste două surse care au atras mai puțină atenție în cercetările anterioare”, a afirmat Zhang.

În contextul în care Statele Unite se confruntă cu un număr mare de avertizări privind calitatea proastă a aerului, în special din cauza incendiilor din țara vecină, Canada, atenția oamenilor s-a îndreptat către particulele fine minuscule, dar periculoase, PM2,5.

Cu o dimensiune mai mică de 2,5 microni, particulele sunt mai mici decât firul de păr uman. Aceste particule pot pătrunde în creier prin nas. În afară de faptul că afectează sistemul respirator și cardiovascular, cercetările recente scot la iveală efectele dăunătoare pe care le poate avea asupra funcției cognitive.

Sara Adar avertizează că, în afară de repercusiunile imediate asupra sănătății, zilele pline de smog ar putea pune în pericol și sănătatea creierului nostru.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, demența este cea de-a șaptea cauză de deces la nivel mondial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.