Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum riscă PNL să piardă alegerile în diaspora

Facebook
pnl

Ce nu poate PNL, pot PSD, USR și PMP! Liberalii sunt într-o situație complicată în ceea ce privește alegerile parlamentare programate, deocamdată, pe 6 decembrie, riscând să piardă masiv voturi în străinătate din cauza lipsei de îndeplinire a unor criterii importante pe care le cer românii din diaspora. Data limită de 7 octombrie 2020 este data stabilită potrivit calendarului electoral pentru organizarea listelor de candidați pentru circumscripția 43 diaspora.

Diaspora românească a fost reprezentată pentru prima dată o dată cu formarea circumscripției 43 diaspora, motiv pentru care în anul 2008, diaspora a votat candidații partidelor politice pentru legislatura 2008-2012.

Citește și: CTP îl desființează pe Nicușor Dan: Va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită

Legislatura 2012-2016 a fost ultima dintre cele cu reprezentare parlamentară în urma votului uninominal, din anul 2016, sistemul electiv aducând înaintea alegătorilor candidații partidelor politice prin prezentarea listelor de candidați ai partidelor politice pentru Camera Deputaților și Senat, așa cum prevede Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente.

Potrivit Anexei 1 din lege (Denumirea, numerotarea şi numărul de mandate aferent circumscripţiilor electorale, pentru Circumscripția electorală nr. 43) avem astăzi reprezentarea a 2 senatori și 4 deputați pentru românii care trăiesc în afara granițelor statului român.

Citește și: O primă victorie pentru Liviu Dragnea în justiție. Judecătorii au stabilit că i-a fost încălcat dreptul la muncă în penitenciar

Au existat în ultimele două legislaturi parlamentare, mai multe inițiative de modificare a Legii nr. 208 din 20 iulie 2015, cu privire la numărul reprezentanților diasporei, neajungându-se la un acord între partidele politice cu privire la o reprezentare directă din rândul cetățenilor emigranți sau cei aflați în comunitățile istorice românești, posesori ai cetățeniei române, motiv pentru care, temerea diasporenilor, aceea că politicienii din România s-ar înghesui să ocupe locurile diasporei în Parlament, în defavoarea românilor care cu adevărat au trăit în diaspora este o temere justificată.

Paradoxal, nici declarativ, nici altfel, PNL nu a evoluat în acest sens, fiind astăzi singurul partid politic ai cărui reprezentanți în Parlament nu fac dovada unei “vechimi” în comunitățile românești de peste granițe, vechime cerută insistent de alegătorii români, înaintea exprimării votului la alegerile parlamentare o de “performanță” de neegalat până acum.

Citește și: Ciolacu: ‘Facem un ultim apel către organele abilitate să se autosesizeze în cazul domnului Nicușor Dan’

A fost singurul impediment de natură politică, pentru care diaspora nu a cunoscut o evoluție în acest sens, al reprezentării “directe”, chiar “de la sursă” în Parlamentul României.

USR, PMP, au demonstrat deja prin actualii reprezentanți parlamentari și candidați că au luat în considerare criteriul moral de apartenență a candidaților la una din comunitățile românești din diaspora, criteriu apreciat și asumat în ultima vreme, prin declarații publice recente, inclusiv de către PSD, toate aceste 3 formațiuni urmând a prezenta liste de candidați care au demonstrat o prezență constantă fie în calitate de emigrant, fie de cetățean născut în afara granițelor actuale ale statului român, poate de mai bine de 10 ani de zile, direct în cadrul unei comunități de români aflată peste granițe.

Citește și: Ultim moment! Marcel Ciolacu: ‘Am luat decizia ca PSD să meargă singur la aceste alegeri’

De asemenea, un alt deziderat al românilor din diaspora este cel legat de permanența reprezentanților diasporei în Parlament, existând numeroase voci care afirmă o limită de două mandate parlamentare consecutive în Parlamentul României, din partea candidaților, a reprezentanților diasporei în Parlament.

Iată, așadar, cum paradoxal:

-PNL nu reușește să întrunească nici una din aceste criterii morale pentru alegerile parlamentare organizate în circumscripția 43 diaspora, preferând pregătirea și trimiterea unor candidați care nu provin din nici una dintre comunitățile diasporenilor;

Citește și: Ludovic Orban, mesaj pentru părinți: ‘La școală copilul este în siguranță, riscul de îmbolnăvire este minim’

-din cauza refuzului PNL a asumării apartenenței la comunitățile românilor de pretutindeni, nu a fost posibil un eventual pact între toate partidele politice, inclusiv din perspectiva măririi numărului parlamentarilor diaspore, situație care astăzi deschide larg ușa politicienilor profitori din România, care doresc să obțină un mandat pe spinarea unor alegători în ale căror comunități, politicienii PROFITORI din România, nu au făcut decât să fie simpli turiști politici sau nu;

-PNL nu achiesează la o limitare a mandatelor actualilor reprezentanți parlamentari pentru diaspora, preferând să râdă în nas românilor de peste granițe, nefiind interesat de o evoluție electorală pozitivă pentru câți mai mulți români aflați în diaspora, români care doresc să se înregimenteze politic pentru a-și servi patria, din Parlamentul țării.

Citește și: CTP îl desființează pe Nicușor Dan: Va da o soluție nepripită, îndelung socotită și profund greșită

PNL, prin Organizația PNL Diaspora, demonstrează încă o dată că nu ține cont de aspirațiile românilor din diaspora, PNL Diaspora dorind să transmită românilor din străinătate că interesul de partid este acela de a sacrifica carierele celor care trăiesc în diaspora, pentru susținerea candidaților din România, servind diasporei un altfel de politică “prin noi înșine”, motiv pentru care românii din diaspora caută alte alternative politice pentru a-și exprima votul cu sete și în deplină identificare cu listele de candidați, proveniți din diaspora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.