Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-a răzgândit Austria în două zile cu privirea la Aderarea României la Schengen. Legăturile periculoase Rusia- Austria. Avertismentul șefului PPE

Food Navigator
europa est austria italia ungaria romania bosnia polonia slovacia

Austria este total izolată în Uniunea Europeană, după ce a rămas singurul stat care se opune aderării României în Spațiul Schengen, desi pe 16 noiembrie, Austria și-a însușit oficial declarația statelor membre cu privire la oportunitatea extinderii spațiului Schengen inclusiv cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București din 16 noiembrie 2022.  Apoi, pe 18 noiembrie, răsturnare de situație la 180 de grade! Austria nu va fi de acord cu o extindere a spațiului Schengen, a anunțat ministrul de interne Gerhard Karner, la acea vreme.  Dar este nevoie să vedem care pot fi motivele ascunse, pentru care deodată, a venit această răzgândire bruscă.

Știm, relația Austriei cu Rusia este una cel puțin controversată cu Rusia, fapt sugerat inclusiv de președintele PPE, Manfred Weber, chiar ieri:  „Știm că Rusia vrea să divizeze Uniunea Europeană și sprijinul pe care îl trimitem către Ucraina, de aceea trebuie să facem tot ce ține de noi pentru a ne păstra unitatea în interiorul UE. Asta înseamnă să ne ajutăm unii pe ceilalți”, a mai spus șeful PPE.  Mai mult, acesta a și lăudat România: „Pentru mine este clar că nu e o problemă cu România acum. Au făcut eforturi, au implementat regulile Schengen acum mulți ani. România poate să fie mândră de ce a obținut în ultimii ani”, a adăugat el.

Dar revenind la controversata legătură a Austriei cu  Rusia, plecând de la acordul pentru vize turistice pentru cetățenii ruși, la faptul că Putin a fost vizitat de cancelarul austriac, primul lider UE care a mers în Rusia, de la izbucnirea invaziei. Cancelarul austriac a discutat în luna mai cu Putin, telefonic, despre gazul rusesc. Polonia și Bulgaria au refuzat să plătească în ruble, dar Austria a acceptat schema Kremlinului Comunicatul Kremlinului, despre convorbirea cu Nehammer, menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80% din necesarul său de gaze.

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.