DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum s-a salvat Ponta cu ajutorul lui Iohannis şi al PNL

victor ponta guvern

Premierul Victor Ponta şi-a schimbat radical poziţia în problema Codului Fiscal după discuţia de miercuri cu preşedintele Iohannis. De unde respingea până şi negocierile pe tema unor eventuale modificări, Ponta a fost de acord cu TVA de 20% în loc de 19% şi cu amânarea eliminării unor taxe. Jurnalistul Ion Cristoiu "citeşte" mişcările premierului şi dă verdictul: Victor Ponta a profitat de presiunile de la Cotroceni şi de strategia de neînţeles a PNL pentru a se salva pe el însuşi.

"Presa a trecut sub tăcere schimbarea lui Victor Ponta în materie de Cod fiscal. Din clipa cînd Codul fiscal a fost trimis Parlamentului spre reexaminare, Victor Ponta a angajat o întreagă campanie de promovare a tezei că gestul prezidențial e strict politic, că Documentul a fost votat și de PNL și că, prin urmare, lipsește temeiul minim pentru ca Parlamentul să facă vreo modificare la Codul fiscal.

Despre această teză am scris, subliniind eficiența sa electorală. Prin susținerea tezei, Victor Ponta dădea șah PNL, partid care, atins de blestematul nărav al slugărniciei față de Stăpînul de la Cotroceni, se vedea obligat să scuipe acolo unde linsese. Aplaudat de PNL, Codul trebuia înjurat. Și asta numai și numai pentru că președintele avusese un sughiț la una din rarele sale treziri din somnolență.

Sub semnul acestei teze, Victor Ponta a respins inițiativa negocierilor cu PNL, agreată de Gabriel Oprea și de Liviu Dragnea. Miercuri, 19 august 2015, Victor Ponta a anunțat o schimbare spectaculoasă de poziție în chestiunea reexaminării Codului fiscal în Parlment.

(...)

E limpede că, în privința Codului fiscal, Victor Ponta a marcat joi, 20 august 2015, o strașnică suceală: De la poziția Pe aici nu se trece! a făcut un salt la Treceți și voi, dar mai cu fereală!

Cum se explică uriașa cedare în privința Codului fiscal?

Din spusele premierului pricepem că președintele (evident, dacă acesta mai e în viață!) a fost de acord cu modificarea avansată de Victor Ponta. Poziție perfect explicabilă. Klaus Iohannis a trimis Codul spre reexaminare într-una din crizele sale de vanitate găunoasă. Dacă Parlamentul ar fi votat Codul fiscal în varianta anterioară, fără nici o modificare, vanitatea găunoasă a lui Klaus Iohannis ar fi fost iremediabil rănită. Pentru a evita acest moment, care putea duce la ordinul dat de Klaus Iohannis cizmelor sale cu creier din Poliția politică a președinției să-l aresteze pe premier, Victor Ponta a socotit că trebuie să facă o concesie.

Nu exclud posibilitatea să fi făcut chiar o negustorie cu Klaus Iohannis. Astfel, s-a evitat o nouă criză politică, pe care, mai mult ca sigur, ar fi provocat-o Rața mecanică de la Cotroceni dacă Parlamentul i-ar fi dat una peste bot cu Codul fiscal. Președintele nu putea să nu fie de acord cu acest compromis. Prin modificarea TVA, Parlamentul îi dă satisfacție. Mai ales că el a retrimis Codul fiscal spre reexaminare în general, fără a preciza unde și cum să fie reexaminat. Pentru a-i unge rănile, Parlamentul se putea mulțumi și cu modificarea formatului electronic al Documentului. În definitiv, avînd în vedere că retrimiterea a fost un gest fără temei economic, important rămînea faptul că Parlamentul nu vota Codul în forma în care-l trimisese Președintelui spre promulgare.

Prin modificarea TVA, Victor Ponta ne lasă să înțelegem că și-a dat seama de dezastrul care-l aștepta cu o cotă de 19%. Presiunile sociale în direcția măririi salariilor la bugetari, cererile tot mai mari de aruncat bani pe fereastră, au fost pentru Victor Ponta semnalul că reducerea TVA riscă să lase visteria goală. Abil, ca să nu spun șmecher, el a speculat degringolada liberalilor și vanitatea găunoasă a lui Klaus Iohannis pentru a mai salva ce se putea salva. Renunțarea la un punct de reducere a TVA a fost justificată ca un compromis necesar făcut de el, Victor Ponta, pentru a salva Codul fiscal. În realitate, Victor Ponta s-a salvat pe el însuși. Dacă Parlamentul acceptă propunerea sa, Victor Ponta obține pe loc resursele bugetare pentru a crește salariile bugetarilor fără a risca falimentul țării.

De unde încep să cred că Victor Ponta, dacă s-a gîndit cumva la demisie, acum a renunțat definitiv. Dacă demisiona, lăsa pe seama altora dezastrul unei visterii goale. Așa, cu punctul de TVA obținut prin șmecherie, poate să dea în continuare pomeni electorale cu amîndouă mîinile", scrie Cristoiu pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.