Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-a schimbat intenția de vot pentru partide în funcție de alianțele la guvernare (sondaje)

sondaj curs  national

PSD, PNL, USR și AUR au experimentat în ultimii patru ani scăderi în sondaje, în unele cazuri aproape de înjumătățirea procentelor, precum și creșteri substanțiale a intenției de vot, pe măsură ce alianțe s-au format și s-au destrămat, reiese din sondajele de opinie realizate la nivel național de CURS.

PSD se află într-un moment electoral favorabil

După ce a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2020 și nu i-a fost acordat de șeful statului funcția de premier, PSD s-a menținut peste pragul de 30% în sondaje. Social-democrații au atins „vârful de formă” chiar înainte de intrarea acestora la guvernare, astfel că octombrie 2021 prindea PSD-ul cu 39% în sondaje.

Asocierea la guvernare cu PNL a costat PSD 3-4 procente în intenția de vot, iar preluarea de către PSD a funcției de premier a fost inițial de rău augur pentru partid, social-democrații intrând cu 30% în sondaje în anul electoral 2024.

În cel mai recent sondaj CURS realizat la nivel național al CURS, PSD a urcat la 37% în aprilie.

Liberalii și-au revenit din picaj

După un scor de 25,4% la alegerile parlamentare din 2020, PNL a devenit vioara întâi la guvernare alături de USR și UDMR.

Din postura de partid dominant la guvernare, PNL a suferit o prăbușire în intenția de vot, iar alianța cu PSD a dăunat și mai mult partidului, astfel că liberalii au atins pragul de jos în ianuarie 2022, cu doar 16% în intenție de vot.

După o scurtă „revigorare” a partidului la 23-24%, PNL a continuat să evolueze în intenția de vot în jurul a 19-20%, iar în ultimul sondaj de opinie CURS liberalii au sărit la 25%.

Cuvântul de ordine la PNL și PSD este „stabilitate”, aceasta fiind invocată pentru menținerea alianței în ciuda diferențelor ideologice între cele două formațiuni.

USR și-a găsit colac de salvare, AUR joacă la extreme

Intrarea și ieșirea USR de la guvernare, cu scandalul de rigoare, a costat partidul aproape jumătate din zestrea electorală. USR ajunsese de la 15,6% în decembrie 2020 la 8% în vara lui 2022, iar pe fondul luptelor interne și apariția concurentului REPER, USR-iștii au rămas într-o plajă de 10-12% în sondaje. Odată cu formarea alianței de dreapta cu PMP și Forța Dreptei, noua construcție politică a înregistrat o creștere în intenția de vot și se situa la 14% în luna aprilie, conform sondajelor CURS.

După intrarea în Parlament, AUR nu s-a dezumflat, ba din contră, a urcat până la 16% în intenția de vot imediat după ce PNL și PSD s-au aliat la guvernare. „Rocada” premierilor și instalarea la Palatul Victoria a unui premier PSD au coincis cu urcarea AUR în sondaje la un maxim de 20-21%. Însă odată cu începutul anului electoral 2024 a început un picaj pentru AUR, partidul fiind cotat cu 10% în cel mai recent sondaj CURS la nivel național, din luna aprilie.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.