Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum s-au sucit sindicaliștii din Educație în timpul negocierilor de la Guvern (Surse)

Guvern

După discuțiile de la Cotroceni, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru sindicaliștii din Educație. Conform surselor participante la negocieri, inițial, sindicaliștii ar fi vrut să accepte propunerile Guvernului, dar ulterior s-au sucit și au plusat.

În mijlocul negocierilor au solicitat o majorare de 25% a salariilor, iar aseară când aceasta a fost acceptată și s-a stabilit majorarea cu 1000 de lei brut de la 1 iunie adică majorarea cu 15% a salariilor din preuniversitar, urmând ca în 2024 să crească cu încă din 40% din valoarea totală a majorărilor, brusc sindicaliștii au refuzat-o.

Totodată, pentru debutanți, creșterea de 1.000 lei reprezintă deja un plus de 25% fata de actualul salariu brut de 4098 lei.

De asemenea, au refuzat ca salariul profesorului debutant/asistent universitar să se raporteze la salariul mediu brut din economie - aproximativ 6800 de lei în 2023 - (și să reprezinte punctul de referință al grilei de salarizare din educație) - o altă cerință cu care au venit în mijlocul negocierilor.

Au anunțat public că refuză voucherele/primele de 4000 de lei pentru profesori, respectiv de 1500 lei pentru personalul nedidactic, pentru ca ieri seară să le solicite din nou.

O altă pretenție ridicată ieri seară: majorare de 2.000 lei net pentru toată lumea! Mai mult, azi au venit cu noi solicitări: 4.000 de lei pentru debutanți.

Vezi Draftul de Ordonanță de Urgență

Vezi Nota de Fundamentare a OUG

Câți bani oferă Guvernul din iunie

Oferta de majorare a salariilor cu 1000 de lei brut din luna iunie ar însemna o creștere de 25% pentru debutanții din preuniversitar. Net ar însemna un plus de 600 de lei/lună.

TOATE CREȘTERILE DIN EDUCAȚIE

La câștigul salarial mediu brut, care este astăzi de 7313 lei, un plus de 1000 de lei ar însemna 14%. În preuniversitar, unde salariul mediu brut este de 6550 de lei, creșterea ar fi de 15%, iar în mediul universitar, unde salariul mediu brut este de 7400 de lei creșterea ar fi de 13,5%.

Impactul bugetar brut ar fi de aproape 2 miliarde de lei.

Potrivit unor surse, sidicatele insistă ca salariul debutanților să ajungă la 4700 de lei încă de anul acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.