Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum sare Mircea Geoană în ajutorul lui Victor Ponta

ponta geoana

Mircea Geoană se implică în conflictul Lukoil și consideră că Guvernul trebuie să apere locurile de muncă rezultate din orice investiție legitimă în România. Liderul PSD spune că președintele Traian Băsescu ”nu a putut rezista aceleiași tentații de a juca cazul Petrotel în registrul menționat, cu tușe mai groase și mai contraproductive decât oricând.”, se arată într-un comunicat remis redacției stiripesurse.ro.

”Păstrarea și stimularea creării de locuri de muncă trebuie să fie principala preocupare a oricărui Guvern. În cazul Lukoil, avem o combinație unică de factori care schimbă sensul unei discuții eminamente economică și socială către zona juridică, politică și strategică. Guvernul își face datoria apărând miile de locuri de muncă de la Petrotel. Procurorii își fac datoria investigând posibile activități de evaziune fiscală. Cele două dimensiuni pot și trebuie să coexiste într-o economie capitalistă și un stat de drept. Campania electorală și diferența din sondaje au împins însă unii candidați către tentația irezistibilă de a fructifica subiectul în registrul electoralist – naționalist – populist. Cu unele nuanțe, aceștia spun că prin intervenția în favoarea Petrotel, Ponta “vinde țara la ruși". Nimic mai fals. Guvernul trebuie să apere locurile de muncă rezultate din orice investiție legitimă în România, iar primul ministru, chiar și în campanie electorală, nu se poate deroba de această obligație fundamentală, cu toate riscurile aferente. Evident, nici dl Băsescu nu a putut rezista aceleiași tentații de a juca cazul Petrotel în registrul menționat, cu tușe mai groase și mai contraproductive decât oricând.

Nici nu putem, pe de altă parte, în contextul războiului economic dintre Rusia, Europa și America - cu România jucând rolul de adevărat vârf de lance al intereselor occidentale - să excludem varianta ca Moscova să fie tentată să folosească ancheta Parchetului - repet, legitimă și care trebuie dusă până la capăt - drept o pârghie de a crea o vulnerabilitate socio-economică României și Guvernului său și, implicit, candidatului cu prima șansă la alegerile prezidențiale din noiembrie. Energia este arma predilectă de șantaj, diviziune și dominație folosită de Rusia în prea multe situații ca România - țara din regiune cu cele mai mari șanse de a deveni independentă energetic - să nu se numere printre "destinatarii" acestei politici nefaste.

Alegerile vor trece, problemele rămân. Securitatea - și nu doar independența - energetică va continua să domine preocupările noastre, ale UE și NATO. Dacă ancheta Parchetului și instanțelele vor proba evaziunea fiscală pe scară largă, legea va fi aplicată! Între timp, să ne pregătim pentru o perioadă lungă în care economicul, juridicul, politicul și strategicul se vor împleti în forme dintre cele mai variate. "Hibridul" de confruntare cu vecinii și cu Vestul democratic creat, testat și aplicat de Moscova în ultimii ani va reprezenta regula și nu excepția.”, scrie Geoană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.