Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cum se apără ministrul Educației în fața parlamentarilor. Anisie: 'NU voi arăta cu degetul în urmă'

Inquam Photos / Octav Ganea
monica anisie

Ministerul Educației, Monica Anisie, a spus, luni, în timpul dezbaterii moțiunii simple depusă împotriva sa, că sistemul nu a fost pregătit pentru trecerea imediată la învățarea online, dar că nu poate fi acuzată ea de acest lucru.

”În ceea ce privește continuarea procesului de educație, deciziile pe care le-am luat au fost mereu în concordanță cu situația epidemiologică, pornind de la realitățile sistemului, un sistem care nu a fost pregătit pentru trecerea imediată la învățarea online, lucru pentru care nu voi arăta cu degetul în urmă, dar pentru care nici nu pot fi acuzată.Am lucrat din primul moment la elaborarea unor scenarii realiste privind continuarea procesului educațional și a susținerii examenelor naționale îttr-un context cu foarte multe variabile”, a declarat Monica Anisie.

Citește și: BOMBĂ Viorica de la Clejani RECUNOAȘTE că fiica ei era drogată: ce a luat Margherita înainte de accident

Monica Anisie a mai spus că educația românească ”are probleme, multe dintre ele structurale”, care țin de modul cum a fost administrată până acum.

”Sunt de acord, că școala românească nu este o școală care să ajute copilul sau tânărul, sunt ministru de aproape șapte luni. Aș fi putut eu să rezolv în șapte luni ce nu au reușit miniștrii dvs în toți acești ani de mandat? Nu trebuie să îmi răspundeți, apreciez dacă vă răspundeți singuri în tăcere. (...) Câți dintre dumneavoastră ați fi putut face atât cât am relizat eu într-un timp atât de scurt? Vorbind despre școala de acasă, dumneavoastră o numit circ și haos. Independent de voința noastră învatamantul onine e alternativa pe care o putem avea în aceste vremuri. De ce oare școala româneasca nu a fost pregatită pentru școala online? Vă garantez că altele ar fi fost premizele dacă fiecare elev din România ar fi dispus de o tabletă. Guvernul a alocat 150 de milioane de lei pentru achiziționarea de dispozitive electronice. De atâtea ori ați vorbit despre acești copii din mediile dezavantajate. Unde sunt faptele din guvernările dumneavoastră? Vă răspund - nicăieri. Altfel nu eram astăzi aici, în această situație”, a adăugat ministrul Educației.

Anisie a precizat că sistemul românesc "are probleme structurale care ţin de modul în care a fost administrat până acum", susţinând că este nevoie de "voinţă politică care depăşeşte orgoliile de partid” ca să poată susţine un proiect de dezvoltare a sistemului de învăţământ.

"Da, educaţia este esenţială, prioritară, stâlp de temelie pentru o naţiune puternică, sigură pe ea. Stimaţi parlamentari, am citit cu atenţie textul moţiunii, chiar dacă are desprins dintr-o comedie, voi păstra decenţa şi voi răspunde cu seriozitate acuzaţiilor dvs”, le-a spus Anisie deputaţilor.

Ea a adăugat că este nevoită să gestioneze sistemul de educaţie "aşa cum nu a mai făcut-o nimeni până acum”.

Ministrul Educaţiei le-a spus parlamentarilor care au folosit în textul moţiunii sintagma "era normal” faptul că normalul lor "nu este normalul nostru, al tuturor” şi le-a amintit că vremurile actuale nu sunt unele normale.

"În situaţia specială de urgenţă în care ne-am aflat, ministerul pe care îl conduc a fost nevoit să ia aceleaşi măsuri pe care le-ar fi luat orice guvern responsabil. Cu un număr atât de mare de variabile era normal să manifest prudenţă în anunţarea acestora”, a spus Monica Anisie.

Monica Anisie a subliniat și că măsurile luate în ultimele luni au avut scopul de a proteja sănătatea copiilor şi a cadrelor didactice şi a spus că deciziile pe care le-a luat au fost "în concordanţă cu situaţia epidemiologică, pornind de la realităţile sistemului, un sistem care nu a fost pregătit pentru trecerea la învăţământul online”, spunând că nu poate fi ea acuzată de acest fapt.

"Câţi dintre dvs., pornind de la aproape nimic, aţi fi putut face atât cât am realizat eu într-un timp atât de scurt şi într-o situaţie atât de dificilă?. (...) Unde sunt cele 2,2 miliarde de lei promise acum doi ani pentru achiziţionarea de tablete pentru elevii români? Vă garantez că altele ar fi fost premisele de la care ar fi pornit învăţământul online dacă fiecare elev din România ar fi dispus de tabletele promise. (...) Totul s-a rezumat la vorbe, unde sunt faptele din guvernările dvs? Vă răspund tot eu: nicăieri. Altfel, nu eram astăzi aici, în această situaţie”, le-a spus Anisie pe parlamentarilor.

Deputații dezbat moțiunea simplă depusă de ProRomânia și PSD împotriva ministrului Educației, Monica Anisie, "Pas cu pas, am ajuns în colaps educaţional, PNL a creat o Românie needucată".

Ședința în plen a Camerei Deputaților României din 25 mai 2020

Publicată de stiripesurse.ro pe Luni, 25 mai 2020

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.