Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se calculează corect PENSIA

click.ro
pensie

Punctul de pensie a crescut la 917,5 lei. Teoretic, pensionarul trebuie să aştepte să îi crească pensia automat în luna ianuarie 2017. Dar, dacă vrea să fie sigur că lucrurile stau chiar aşa, dacă vrea să fie sigur că nu s-a făcut vreo greşeală, pensionarul trebuie să ştie să-şi calculeze singur venitul.

Vezi și: Încep să se platească polițele în Justiție

Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă, relatează Libertatea.

Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit.

Vezi și: REACȚIA lui Victor Ciutacu după ce a fost acuzat că l-a ÎNREGISTRAT pe șest pe Traian Basescu

Cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.

Valoarea punctului este în prezent de 917,5 lei.

De asemenea, cei cu pensii peste 2.000 de lei, care vor plăti în continuare impozit de 10%, trebuie să ştie care este baza de calcul pentru impozit. Exemplu: la o pensie de 2.100 lei se scad 1050 lei şi rămân 1050 lei impozabili. Asta înseamnă: 1050 x 10% = 105 lei, pe care îi ia statul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.