Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se explică absenteismul la vot

inquamphotos.com / Octav Ganea
alegeri vot stampila

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, vicepreședintele Grupului Europa Națiunilor și Libertății, spune că ”cel mai important element pe care l-au adus alegerile din 11 decembrie a fost absenteismul: doar 40% dintre alegători s-au prezentat la urne”.

Potrivit lui Rebega, acest lucru se datorează faptului că ”de foarte mulți ani, vreo 15-20, spațiul public dn România a fost acaparat de discursul corectitudinii politice europene și neoliberale. Într-un fel, e de înțeles: după 1989, integrarea euro-atlantică a constituit un obiectiv adoptat de cvasitotalitatea forțelor politice. Teoria, ca teoria, dar practica ne-a dărâmat! Integrarea s-a făcut „pe repede înainte” și responsabilii politici au pierdut din vedere că ea nu poate constitui un scop în sine. Mai precis, interesele fundamentale naționale au fost fie minimalizate, fie ignorate de-a dreptul. Ne-am integrat „în genunchi”, fără să ne gândim la toate consecințele!”

Citește și: ȘOC la McDonald’s! S-au scumpit toate produsele: Iată noile prețuri

Europarlamentarul spune că ”una dintre primele consecințe a fost că opiniile critice au fost marginalizate, discreditate, reprimate! Toată lumea a cântat melodia europeană și liberală! Opiniile conservatoare de dreapta, ca și cele naționaliste de stânga, au fost, și încă sunt, obiectul unei virulente campanii de demonizare sau de bășcălie. Cine nu este „european”, este inamic public: comunist, pro-rus, fundamentalist ortodox, bătrân, needucat, țăran, nostalgic! În această avalanșă de invective, nu se mai aude nimic altceva”.

În consecință, mai spune Rebega, ”poporul a înțeles, în ultimii ani, că deciziile importante nu se mai iau în România. Nu le mai ia Guvernul, nu le mai ia Parlamentul, nu le mai iau partidele politice.Prin urmare, în România nu ne mai putem aștepta la ceva bun! Aceasta e explicația profundă a lipsei de miză a alegerilor! Partidele nu au programe bune pentru că știu foarte bine că nu se pot abate de la directivele europene. De aici decurge corolarul că temele de campanie „permise” de la Bruxelles sau de aiurea – anticorupția, anticomunismul etc. – nu îi interesează pe oameni pentru că nu ating problemele sociale și economice fundamentale: lipsa locurilor de muncă, veniturile mici, impozitul pe muncă mai mare decât cel pe capital, dezindustrializarea etc”.

Citește și: Madonna ȘOCHEAZĂ din nou: Ce a putut să facă pe scenă / VIDEO HOT

Concluzia europarlamentarului este că ”alegerile au arătat că 60% dintre cetățeni nu mai cred în independența României! Și atunci, de ce să meargă la vot? E mai simplu și mai rentabil să plece din țară!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.