Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se ia iodură de potasiu în caz de accident nuclear. Recomandările unui endocrinolog

USA Today
medicamente pastile

Românii au dat buzna în farmacii în ultimele zile, pentru a cumpăra preventiv iodură de potasiu, de teama folosirii armelor nucleare în conflictul din Ucraina, sau a apariției unui accident nuclear ținând cont de numeroasele centrale ucrainene.

Preşedinte Societăţii Române de Endocrinologie, Cătălina Poiană, a explicat vineri cum trebuie să procedăm în cazul unui risc de radiații radioactive.

Specialistul a spus că iodura de potasiu nu se ia oricum, ci numai în anumite condiții și doar după ce îți consulți medicul.

„Iodura de potasiu este un agent terapeutic pe care îl folosim ca să protejăm tiroida de expunere la iod radioactiv. De ce vrem să protejăm tiroida? Pentru că în condiţiile expunerii la iod radioactiv există riscul de dezvolta mai târziu cancer tiroidian. Noi trebuie să fim convinşi că în cazul accidentului nuclear, dacă s-ar produce, izotopul care se eliberează este iodul radioactiv. Iodura de potasiu protejează doar împotriva iodului radioactiv, nu şi în cazul expunerii la alţi agenţi radioactivi. Este o greşeală să luăm iodură de potasiu în condiţiile în care nu avem certitudinea expunerii la iodul radioactiv”, a declarat Cătălina Poiană, pentru AGERPRES.

Ea a spus că nu toate persoanele au acelaşi risc la expunerea la iod radioactiv.

"Nu toţi suntem expuşi la acelaşi risc în condiţiile expunerii la iod radioactiv. Spre exemplu, persoanele peste 60 de ani se consideră că nici nu ar trebui să ia iodură de potasiu decât dacă sunt foarte aproape de locul unde s-a produs sau dacă doza de expunere este foarte mare atât de mare încât să distrugă tiroida, ceea ce nu se întâmplă decât acolo, strict la focar. Persoanele cele mai la risc de a dezvolta cancer de tiroidă în timp după expunerea la iod sunt sugarii, copiii, femeile gravide sau femeile care alăptează, acestea sunt primele care trebuie evacuate sau adăpostite în cazul unei asemenea situaţii grave care ar putea să se producă", a mai arătat medicul.

Medicul a afirmat că se recomandă administrarea iodurii de potasiu în primele două - opt ore de la expunerea la norul radioactiv şi se consideră că până la 24 de ore de la expunere este încă benefică.

Cătălina Poiană a recomandat tuturor persoanelor să nu ia preventiv iodură de potasiu fără a consulta medicul.

"Ceea ce însă recomandăm tuturor persoanelor este aceea de a nu lua iodura de potasiu preventiv, fără a şti dacă există sau nu expunere la iod radioactiv şi mai ales fără a consulta medicul. (...) De asemenea, trebuie să ţinem cont şi să ne luăm nişte măsuri de precauţie, respectiv consultarea medicului atunci când un pacient are o guşă nodulară şi are şi afectare cardiacă sau atunci când există guşă nodulară cu hipertiroidism sau cu boală autoimună a tiroidei. În toate aceste situaţii medicul trebuie consultat, pentru că trebuie văzut în ce situaţie este pacientul respectiv, ce patologii asociate are şi care sunt riscurile la care este expus.

Vin cu o recomandare în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, rog persoanele să aibă încredere în specialiştii în domeniul sănătăţii, să asculte părerea experţilor şi să nu facă asemenea lucruri. Să nu îşi auto-administreze această medicaţie fără consultarea medicului şi fără a fi sigur că este nevoie", a subliniat Poiană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.