Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se împart cheltuielile după Brexit: Ce ţară îşi va majora contribuţia la bugetul Uniunii Europene

UE Uniunea europeana

Finlanda este dispusă să-şi majoreze contribuţia la bugetul Uniunii Europene după 2020 pentru a compensa plecarea Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat joi ministrul afacerilor europene din ţara scandinavă, Sampo Terho, transmite AFP. "Am putea evolua în jurul a 1%, în sus sau în jos, în funcţie de cum vor fi cheltuiţi banii efectiv", a declarat ministrul în cadrul unei conferinţe de presă, distanţându-se astfel de celelalte state scandinave, cu care de regulă Finlanda are poziţii apropiate, conform Agerpres.

Citește și: Proiect de lege revoluţionar: Ce perioade ar putea fi incluse în stagiul de cotizare la pensie

Suedia şi Danemarca, dar şi Olanda şi Austria, toate contributoare nete la bugetul UE, se opun oricărei creşteri peste nivelul actual de 1% din PIB. Plecarea Marii Britanii din UE şi nevoia de finanţare a noilor politici în special din domeniul migraţiei şi apărării dau bătăi de cap celor 27 de state, UE confruntându-se cu o "gaură" în buget evaluată de Comisia Europeană la 12 până la 15 miliarde de euro pe an.

Citește și: Atenție! O nouă înșelătorie vă poate aduce o factură uriașă- Cui nu trebuie să îi răspundeți la telefon

Comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a sugerat o majorare la 1,1 sau 1,2% din PIB a contribuţiilor naţionale, după 2020. Aflat în turneu în statele Uniunii pentru a încerca să le convingă să-şi sporească aportul la bugetul european, Oettinger a părut mulţumit de felul cum a fost primită la Helsinki propunerea Comisiei. "Am sentimentul că propunerea noastră nu este în opoziţie (cu cea a Finlandei), ci apropiată" de aşteptările finlandeze, a indicat el în capitala finlandeză. Comisia urmează să-şi publice propunerea oficială de buget pentru perioada 2021-2027 la 2 mai şi speră ca aceasta să fie adoptată înainte de alegerile europene din 2019.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.