DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cum se lucrează la Bruxelles pentru reducerea risipei alimentare: Sfaturi pentru români

hipermarket

Deputații europeni susțin eforturile de a reduce la jumătate până în 2030 risipa alimentară din UE, eliminând restricțiile actuale asupra donațiilor de alimente și eliminând confuzia între etichetele ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”).

• reducerea risipei alimentare cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030

• facilitarea donațiilor alimentare

• clarificarea etichetelor ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”)

Citește și: Hackerii au dat LOVITURA: Au furat următorul film din seria Pirații din Caraibe / VIDEO

“În țările dezvoltate, alimentele se pierd mai ales spre finalul lanțului alimentar, în etapele de distribuție și consum. Toți suntem responsabili pentru a pune capăt acestei probleme", a spus raportorul Biljana Borzan (S&D, Croaţia). “Raportul pe care l-am elaborat cere un răspuns politic coordonat în ceea ce privește etichetarea, responsabilitatea și educația. În plus, trebuie să avem în vedere lipsurile din legislația actuală care privesc donațiile alimentare", a adăugat raportorul Rezoluția a fost adoptată marți cu 623 de voturi pentru, 33 împotrivă și 20 de abțineri.

Eurodeputații cer statelor membre să reducă risipa alimentară cu 30% până în 2025 și cu 50% până în 2030 (față de nivelul 2014) - un obiectiv pe care Parlamentul l-a introdus în legislația privind deșeurile adoptată în martie.

Citește și: INCREDIBIL O școală celebră le va permite băieților să poarte FUSTE, la ore

Autoritățile naționale și partenerii implicați ar trebui să facă mai mult să îi ajute pe consumatori să înțeleagă etichetele ”data expirării” (“best before”) și data limită de consum (“use by”). Comisia va trebui să evalueze beneficiile posibile pe care le-ar crea eliminarea unor date de pe produse fără a crea riscuri pentru mediu și sănătatea publică.

Comisia ar trebui, de asemenea, să propună o modificare la directiva TVA care să autorizeze explicit exceptarea de la taxare a donațiilor alimentare. Fondul european destinat ajutorării celor mai defavorizați (FEAD) ar trebui utilizat pentru a finanța costul colectării, transportului, depozitării și distribuirii donațiilor alimentare.

Citește și: Tunel SECRET descoperit într-o închisoare: HALUCINANT ce s-a găsit în el / VIDEO

În UE, risipa alimentară a fost estimată la 88 milioane de tone sau 173 kg pe cap de locuitor, anual. Producția și eliminarea acestei risipe alimentare creează 170 milioane de tone de CO2 și consumă 26 de milioane de tone de resurse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.