Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se plătesc impozitul pe locuinta si CAS din 2016

casa

Ministerul Finantelor a publicat proiectul normelor metodologice de aplicare a Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Prin aceste norme se reglementeaza, printre altele, activitatea independenta, impozitarea locuintelor folosite ca sedii de firme, precum si plata CAS de catre cetatenii romani angajati la firme straine din Romania, relateaza National.

Activitatea independenta versus activitatea dependenta este reglementata prin Codul fiscal si normele metodologice date in aplicarea acestuia. Astfel, Prevederile Legii 227/2015 privind Codul fiscal definesc activitatea independenta ca fiind orice activitate desfasurata de catre o persoana fizica in scopul obtinerii de venituri, care indeplineste cel putin patru din urmatoarele criterii, prin care persoana fizica:

1. este libera sa aleaga locul, modul si programul de lucru,

2. este libera sa presteze activitati pentru mai multi clienti,

3. isi asuma riscurile inerente activitatii,

4. isi utilizeaza patrimoniul propriu pentru activitatea desfasurata,

5. isi utilizeaza capacitatea intelectuala si/sau fizica, in functie de specificul activitatii,

6. face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate,

7. are libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Pe de alta parte, orice activitate care nu indeplineste conditiile pentru a fi independenta poate fi reincadrata ca activitate dependenta.

Plata contributiilor sociale

Potrivit Titlului V, „Contributii sociale obligatorii” , cetatenii romani cu domiciliul in Romania, care realizeaza venituri din salarii de la angajatorii dintr-un stat UE sau apartinand Spatiului Economic European ori din Elvetia, nu datoreaza contributii de asigurari sociale in Romania pentru aceste venituri in Romania. Cetateni romani cu domiciliul in Romania, care au venituri din salarii de la angajatori romani si sunt detasati intr-un stat membru UE, in Spatiul Economic European sau al Confederatiei Elvetiene, se supun legislatiei din Romania si datoreaza CAS in Romania. Contributia se achita numai in situatia in care cetatenii detin formularul portabil A1 eliberat de Casa Nationala de Pensii din Romania si care dovedeste mentinerea titularului acestuia la sistemul de securitate sociala (pensie, sanatate, prestatii familiale).

Noi taxe locale

Titlul IX, „Impozite si taxe locale”, clarifica procedura prin care autoritatile locale pot stabili majorarea impozitului pentru cladirile si terenurile neingrijite situate in intravilanul localitatii. Pe de alta parte, in cazul cladirilor cu destinatie mixta, aflate in proprietatea persoanelor fizice, la adresa carora este inregistrat un domiciliu fiscal, la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457 din Codul fiscal (se considera cladire cu utilizare rezidentiala). In cazul unei cladiri cu destinatie mixta, aflata in proprietatea persoanelor fizice, la adresa careia este inregistrat un domiciliu fiscal, la care se desfasoara o activitate economica, cand se cunosc suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului aferent suprafetei folosite in scop rezidential, calculat potrivit art. 457 din Codul fiscal, cu impozitul aferent suprafetei folosite in scop nerezidential, calculat potrivit art. 458 din Codul fiscal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.