Numită și „boala societății moderne”, obezitatea este o afecțiune cronică mai frecventă în prezent chiar și decât bolile infecțioase, iar studiilor de specialitate estimează că, până în anul 2025, peste 50% din populația lumii va fi obeză.
Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci o adevărată boală cronică, care se asociază cu alte afecțiuni cronice grave, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, boala coronariană ischemică, accidentul vascular cerebral, boli ale articulațiilor, unele forme de cancer, probleme legate de infertilitate, dar și anxietate sau depresie.
Vestea bună este că obezitatea poate fi tratată! Chirurgia bariatrică, numită și chirurgia obezității, este cel mai eficient tratament atunci când toate celelalte metode de slăbit, precum dieta și exercițiile fizice, au eșuat.
Sunt mai multe tipuri de intervenții de chirurgie bariatrică, dar bypassul gastric este intervenția considerată de referință pentru tratamentul obezității morbide. Bypassul gastric este o intervenție chirurgicală minim invazivă, ce poate fi realizată laparoscopic sau robotic și care presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni prin secționarea părții superioare a stomacului și conectarea acestuia la o parte a intestinului subțire. Recuperarea postoperatorie este ușoară și rapidă, iar rezultatele se mențin pe termen lung.
Această intervenție modifică felul în care stomacul și intestinele digeră și elimină alimentele. După operație, stomacul este micșorat, ceea ce înseamnă ca va fi nevoie de o cantitate mai mică de alimente pentru a obține senzația de sațietate. De asemenea, pentru că mâncarea nu mai ajunge în unele porțiuni din stomac și din intestinul subțire, organismul absoarbe mai puține calorii. Totodată, se produc o serie de schimbări favorabile în hormonii intestinali, care reduc pofta de mâncare și sporesc sațietatea.
Principalul avantaj al bypassului gastric îl reprezintă scăderea semnificativă în greutate, care se menține pe termen lung. Mai mult, se pot ameliora sau chiar vindeca anumite afecțiuni provocate de obezitate, precum hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala de reflux gastroesofagian, durerile de spate sau cele articulare și apneea obstructivă în somn.
În primele zile după operație, pacientul poate consuma lichide, apoi alimente semisolide, urmând ca, în aproximativ trei săptămâni, alimentele să poată fi mestecate și înghițite. După intervenția chirurgicală, trebuie monitorizat procesul de slăbire, deoarece scopul este un proces treptat de pierdere a kilogramelor. Pentru o monitorizare optimă, este necesară o bună colaborare a pacientului cu echipa medicală.
Pentru reușita intervențiilor de chirurgie bariatrică, este necesar managementul integrat al cazurilor, prin implicarea medicilor cu experiență. Echipa de chirurgie bariatrică de la Spitalul Clinic SANADOR, formată din medici cu o bogată activitate operatorie, practică minim invaziv, laparoscopic și robotic, toate tipurile de intervenții chirurgicale metabolice. SANADOR oferă toate opțiunile pentru un tratament chirurgical bariatric de succes, în deplină siguranță, cu cele mai moderne echipamente și în condiții de confort crescut.
La SANADOR, pacienții beneficiază de un program de consiliere și evaluare preoperatorie dedicat, cu scopul de a evalua starea de sănătate și de a alege cea mai bună soluție chirurgicală. Postoperator, ei sunt incluși într-un program multidisciplinar de urmărire pe termen lung, pentru evaluarea scăderii ponderale și menținerea acesteia.
Comentează