Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum se ridică imunitatea unui fost ministru. DNA vrea urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu

Universul.net
vot bile

DNA a anunțat marți că va cere Camerei Deputaților urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății, pentru suspiciunea de trafic de influență și luare de mită. Deputatul a transmis marți că acuzațiile sunt false și că, pentru a se clarifica situația, dorește să i se ridice cât mai repede imunitatea pentru că nu are nimic de ascuns.

Care este procedura în acest caz?

După ce președintele Camerei Deputaților primește solicitarea de urmărire penală a unui fost membru al Guvernului care este actual deputat, cererea procurorilor „este adusă la cunoştinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor de îndată”. De îndată înseamnă că cererea poate fi programată oricând, decizia fiind una strict politică.

Mai departe, după ce este informat Biroul Permanent, acesta „are obligaţia să ceară Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi să prezinte, în cel mult 5 zile, o primă evaluare a respectivei solicitări şi o estimare a timpului necesar pentru a realiza audierea deputatului şi pentru a studia documentele înaintate de procurorul general”.

Pe baza evaluării preliminare a Comisiei Juridice, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor va fixa un termen de depunere a raportului, termen care nu poate fi mai mare de 14 zile.

Este obligatoriu ca deputatul pentru care se solicită urmărirea penală să fie invitat pentru a-și expune punctul de vedere. De asemenea, materialele trimise de procurori pot fi consultate de deputatul vizat, precum și de avocații săi.

Rapoartele cu privire la cererea de urmărire penală se prezintă şi se dezbat în plenul Camerei Deputaţilor în cel mult 5 zile de la depunerea lor la Biroul permanent.

Proiectul de hotărâre privind cererea de urmărire penală, întocmit de Comisia juridică, se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi.

Votul este secret şi se exprimă prin bile.

În funcție de rezultatul votului, Camera Deputaților adoptă o Hotărâre prin care cere sau nu cere urmărirea penală a deputatului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.