Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum și-a început Recep Tayyip Erdogan campania pentru un nou mandat

World Affairs Journal
recep erdogan

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în campanie pentru un nou mandat, a prezentat marţi manifestul partidului său pentru alegerile prezidenţiale şi legislative din mai, care se anunţă extrem de disputate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Turcia nu are altă opţiune decât să rămână puternică şi să îşi crească forţa pentru a nu recădea sub jugul sclaviei politice şi economice", a spus Erdogan în faţa a mii de simpatizanţi şi membri ai partidului său într-o sală de sport la Ankara.

"Întreaga lume musulmană aşteaptă să vadă ce se va întâmpla la 14 mai", a afirmat preşedintele turc, care conduce de asemenea Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP, islamo-conservator), într-un discurs de o oră şi jumătate transmis în direct la televiziune.

Fără puciști și imperialiști

Şeful statului, la putere din 2003, mai întâi ca prim-ministru, apoi ca preşedinte, a spus că vrea să scape Turcia de "pucişti şi imperialişti", făcând referire în special la lovitura de stat ratată din 2016, după care a enumerat o serie de promisiuni.

În vârstă de 69 de ani, Erdogan se confruntă cu furia unei părţi a populaţiei, care îl consideră responsabil de criza economică ce a lovit ţara şi care acuză statul că nu şi-a desfăşurat la timp mijloacele după seismul de la 6 februarie care a făcut peste 50.000 de morţi în Turcia.

"Cu voia Domnului, vom şterge cât mai repede urmele seismului de la 6 februarie", a afirmat preşedintele turc, spunând că face din reconstrucţia provinciilor devastate "prioritatea" sa.

Pe plan economic, şeful statului, ale cărui puteri au fost extinse considerabil în 2017, a promis să readucă inflaţia, aflată în prezent la 50,5%, sub pragul de 10%, un angajament exprimat deja de mai multe ori în trecut, dar fără a fi urmat de efecte.

La alegerile prezidenţiale şi legislative din 2018, Erdogan a fost reales din primul tur, însă AKP a fost privat de majoritatea absolută în parlament, fiind obligat să facă o alianţă cu partidul ultranaţionalist MHP, altădată unul dintre cei mai feroce rivali ai săi.

Sondajele anticipează alegeri mai strânse luna viitoare, unele considerând chiar că Kemal Kiliçdaroglu, candidatul alianţei formate din şase partide de opoziţie, va câştiga în al doilea tur de scrutin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.