Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum și-au dat procurorii militari cu stângu-n dreptu` în Cazul lui Ion Iliescu / DOCUMENTUL care arată (in)competența

Inquam Photos / Octav Ganea
ion iliescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis cererea de urmărire penală faţă domnii Iliescu Ion, Roman Petre şi Voiculescu Gelu-Voican, în Dosarul Revoluției, în care cei trei sunt acuzați de crime împotriva umanității. Practic de acum procurorii militari care instrumentează cauza pot începe să efectueze cercetarea penală față de cei trei care aveau calitate specială la acea dată.

Numai că procurorii au făcut voit sau din greșeală o gafă care i-ar putea costa scump. Potrivit Codului de Procedură Penală împotriva unor persoane cu calitate specială nu se poate începe urmărirea penală decât după obținerea avizului de la Președintele României (foști membri ai guvernului neparlamentari), cele două Camere ale Parlamentului (parlamentari) sau CSM (magistrați). În acest caz era vorba de președinte. Avizul a fost obținut abia ieri - 13.04.2018

Numai că procurorii au început urmărirea penală anterior obținerii avizului. Dovadă stă o citație transmisă fostului președinte al României, Ion Iliescu, cu exact două săptămâni înaintea deciziei președintelui României. Potrivit unui document intrat în posesia STIRIPESURSE.RO, citația datată în 26.03.2018 face referire la Ion Iliescu ca SUSPECT, adică persoană împotriva căruia era pornită acțiunea penală - vezi mai jos ce spune Noul Cod de Procedură penală:

content-image

CAPITOLUL IV
Efectuarea urmăririi penale

SECŢIUNEA 1
Desfăşurarea urmăririi penale

Art. 305

Începerea urmăririi penale

(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constată că nu există vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1), organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă.

(2) Începerea urmăririi penale se dispune prin ordonanţă care cuprinde, după caz, menţiunile prevăzute la art. 286 alin. (2) lit. a)-c) şi g).

(3) Când din datele şi probele existente în cauză rezultă indicii rezonabile că o anumită persoană a săvârşit fapta pentru care s-a început urmărirea penală, procurorul dispune ca urmărirea penală să se efectueze în continuare faţă de aceasta, care dobândeşte calitatea de suspect.

(4) Faţă de persoanele pentru care urmărirea penală este condiţionată de obţinerea unei autorizaţii prealabile sau de îndeplinirea unei alte condiţii prealabile, efectuarea urmăririi penale se poate dispune numai după obţinerea autorizaţiei ori după îndeplinirea condiţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.