Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum te poți bucura fără regrete de preparatele tradiționale de sărbători?

Radu Pop
Sanador
dureri de burta abdomen

Perioada sărbătorilor de iarnă este și una a meselor îmbelșugate, când românii consumă multe preparate tradiționale de origine animală. Deși foarte gustoase, acestea pun sistemul digestiv la grea încercare, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari și alături de băuturi alcoolice.

Cel mai important sfat de care trebuie să ținem cont în această perioadă este că moderația ne poate feri de urgențe medicale. Evitarea exceselor alimentare ajută la prevenirea neplăcerilor, cum sunt senzația de oboseală și somnolență, greața și balonarea. Nu este nevoie să renunțăm la anumite alimente dacă nu există recomandări medicale în acest sens, ci doar să limităm cantitatea, astfel încât, însumate, toate produsele consumate la o masă de sărbători să nu depășească o porție normală.

Consumul excesiv de preparate bogate în grăsimi și carne poate duce la indigestie. De aceea, pe lângă limitarea porțiilor, medicii ne sfătuiesc să asociem aceste produse tradiționale și cu hrană mai ușor de digerat, precum legume, supe sau ciorbe de legume și salate, care conțin fibre. Acestea ajută organismul să digere mâncarea și facilitează înmulțirea bacteriilor bune. De asemenea, produsele vegetale conțin puține calorii și ajută la obținerea rapidă a senzației de sațietate și la prevenirea constipației.

Deserturile sunt o altă tentație a sărbătorilor, însă consumul de prăjituri, cozonac și alte dulciuri adaugă presiune suplimentară pe sistemul digestiv. Pancreasul trebuie să secrete mai multă insulină, iar vezica biliară este suprasolicitată. Și consumul de alcool îngreunează digestia, conducând deseori la pancreatită acută, o urgență medicală care trebuie tratată la spital. Simptomul principal al pancreatitei acute este durerea abdominală, care devine tot mai intensă și nu cedează cu analgezicele obișnuite.

Prin urmare, consumul de dulciuri și de băuturi alcoolice trebuie limitat. Un pahar de vin este suficient la o masă, două sunt deja prea mult. Mișcarea ajută la arderea caloriilor și la digestie, de aceea medicii recomandă ca de sărbători să nu renunțăm la activitățile fizice. Și mersul pe jos ajută, chiar dacă de sărbători tindem să ne odihnim.

Dacă apar probleme de sănătate din cauza consumului excesiv de alcool și de alimente, persoanele afectate se pot adresa Compartimentului de Urgențe de la Spitalul Clinic SANADOR, singurul din sistemul medical privat. Cu 22 linii de gardă, dispecerat propriu și Serviciu de Ambulanță cu flotă proprie, Spitalul Clinic SANADOR este mereu la dispoziția pacienților care au urgențe medicale, funcționând inclusiv de sărbători. Pacienții beneficiază rapid de investigații medicale avansate și de tratamente eficiente, datorită echipei medicale experimentate și dotărilor de ultimă generație.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.