Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ANM: Cum va fi vremea în perioada 2 - 15 noiembrie

vreme banca

Valorile termice diurne anuntate de meteorologi pentru urmatoarele doua saptamâni ramân pozitive, desi tendinta este de racire, în timp ce pe timpul noptilor temperaturile vor înregistra si valori negative, mai ales în zonele depresionare din Maramures, Transilvania, Moldova si Oltenia, precum si la munte, reiese din prognoza meteo valabila în perioada 2 - 15 noiembrie 2015, publicata, luni, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

În Banat, în primele 4 zile ale intervalului, se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 13-15 grade, valori ce caracterizeaza o vreme calda pentru începutul lunii noiembrie. Ulterior, vremea se va raci semnificativ, iar media regionala se va situa în jurul valorii de 8 grade. La începutul celei de-a doua saptamâni de prognoza, temperaturile diurne vor marca o crestere usoara, spre medii de 10 - 11 grade, respectiv un regim termic normal, iar pâna în data de 15 noiembrie nu vor mai fi variatii importante. Mediile minimelor vor fi în crestere usoara si treptata pe tot parcursul primei saptamâni de prognoza, de la valori de aproximativ 0 grade spre 3-4 grade si pâna la sfârsit se vor mentine constante, în jurul acestor valori. Probabilitatea de aparitie a ploilor, slabe cantitativ, va fi în crestere dupa data de 10 noiembrie, iar pâna atunci, numai izolat si trecator, se pot semnala ploi slabe.

În Crisana, pâna în jurul datei de 5 noiembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 13-16 grade, ce caracterizeaza o vreme calda pentru aceasta perioada. Apoi, acestea vor marca o scadere accentuata, spre valori de 8-10 grade, usor mai coborâte decât ar fi normal. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor fi în crestere usoara si treptata pe tot parcursul primei saptamâni, de la valori de 0 grade spre aproximativ 3 grade. Cea de-a doua saptamâna de prognoza va fi caracterizata de un regim termic relativ constant, atât în ceea ce priveste maximele diurne, ce se vor situa în jurul unei medii de 10 grade, cât si minimele nocturne, a caror medie regionala va fi de 2-3 grade. Începând din data de 7 noiembrie, vor fi posibile ploi slabe si trecatoare, cu o probabilitate mai mare de aparitie si pe spatii mai extinse, în intervalul 10 - 11 noiembrie si din nou în jurul datei de 14 noiembrie.

În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoza, se va înregistra o crestere a mediilor regionale ale temperaturilor maxime, de la 12 grade pâna spre 15 grade, caracterizând astfel o vreme calda pentru prima decada a lunii noiembrie. Ulterior, va surveni o racire brusca si accentuata, cu aproximativ 7 grade, ceea ce va determina, la sfârsitul primei saptamâni, ca maximele termice mediate pe toata regiunea sa fie mai coborâte decât normalul perioadei respective. Temperaturile nocturne vor marca o crestere usoara si treptata, cu trei grade peste pragul de înghet, pe tot parcursul primei saptamâni. Pe parcursul celei de-a doua saptamâni de prognoza, nu se estimeaza variatii semnificative ale regimului termic, astfel ca pe un fond de scadere usoara, se vor înregistra, în medie, maxime de 8 - 10 grade si minime între -1 si +1 grade Celsius. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor slabe va fi în crestere în jurul datei de 7 noiembrie, dar mai ales în jurul datelor de 10 si 14 noiembrie.

În Maramures, în primele 4 zile ale intervalului de prognoza, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de la 12 pâna la 15-16 grade, ce vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta data. Începând din 6 noiembrie, vremea se va raci accentuat, astfel ca la sfârsitul saptamânii mediile maximelor termice nu vor mai depasi 9 grade, iar în jurul acestei valori se vor mentine pâna pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi în crestere usoara si treptata de la o medie de -2 grade la început spre 2 grade în intervalul 7-10 noiembrie, pentru ca, la mijlocul lunii noiembrie, acestea sa se situeze în jurul pragului de înghet. Probabilitatea de aparitie a ploilor slabe cantitativ va creste dupa data de 9 noiembrie.

În Moldova, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada în primele trei zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor marca o scadere, pâna la o medie regionala de 8 grade, ceea ce reprezinta o vreme rece pentru respectiva data. La începutul celei de-a doua saptamâni de prognoza va fi o încalzire usoara, spre 10-11 grade. Pâna la sfârsitul intervalului, desi în scadere spre 8 grade Celsius, temperaturile vor continua sa se mentina în limite normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Minimele termice nu vor avea variatii semnificative pe întreaga perioada de prognoza. În medie, acestea se vor situa între -1 grad si 2 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile dupa data de 7 noiembrie.

În Dobrogea, pâna în jurul datei de 5 noiembrie, vremea se va mentine calda pentru aceasta perioada, cu o medie regionala a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 14 grade. Dupa data de 5 noiembrie, o racire accentuata se va resimti la valorile diurne ale temperaturii aerului ce va determina o medie regionala de cel mult 9 grade, în data de 7 noiembrie. Cea de-a doua saptamâna de prognoza va debuta cu o încalzire usoara, spre o medie de 12 grade, iar pâna la sfârsitul intervalului valorile termice vor continua sa se mentina în limite normale ale perioadei. Temperaturile nocturne nu vor avea variatii semnificative pe întreaga perioada de prognoza, acestea urmând a se situa între 3 si 6 grade. Conditiile pentru ploi slabe, izolate, vor fi în crestere începând din data de 6 noiembrie.

În Muntenia, intervalul de prognoza va debuta cu vreme calda pentru aceasta perioada, din perspectiva maximelor diurne, a caror medie, la nivelul întregii regiuni, se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6 - 8 noiembrie, valorile termice vor fi în scadere accentuata, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua saptamâna, nu vor mai fi variatii semnificative, dar tendinta va fi de scadere, de la 12 grade, în medie, spre aproximativ 10 grade în jurul datei de 15 noiembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în crestere la începutul primei saptamâni, pentru ca mai apoi sa nu mai survina variatii semnificative pâna la sfârsitul intervalului de prognoza, iar mediile acestora urmând a se situa între -1 si 4 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile dupa data de 7 noiembrie.

În Oltenia, intervalul de prognoza va debuta cu vreme calda pentru aceasta perioada, cu o medie a maximelor diurne ce se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6-8 noiembrie, valorile termice vor marca o scadere accentuata, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua saptamâna, nu vor mai fi variatii semnificative. Astfel, dupa o crestere usoara la început, tendinta va fi de scadere, de la 13 grade spre 9 grade, în medie. Temperaturile minime vor fi în crestere pe parcursul primei saptamâni, iar ulterior nu vor mai surveni variatii semnificative pâna la sfârsitul intervalului de prognoza, mediile acestora urmând a se situa între -1 si 4 grade. Ploi, slabe cantitativ, vor fi asteptate începând cu data de 7 noiembrie.

La munte, în primele 4 zile ale intervalului de prognoza, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de 10-14 grade, ce vor caracteriza o vreme calda pentru aceasta data. Începând din 6 noiembrie vremea se va raci accentuat, astfel ca, la sfârsitul saptamânii, mediile maximelor termice nu vor mai depasi 6 grade, iar în jurul acestei valori se vor mentine pâna pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor avea o tendinta de crestere în prima parte a intervalului, de la o medie de 0 grade spre 4 grade în jurul datei de 4-5 noiembrie, pentru ca mai apoi acestea sa scada usor si treptat, pâna la aproximativ -2 grade, la mijlocul lunii noiembrie. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor, în general slabe cantitativ, va fi în crestere dupa data de 7 noiembrie.

Estimarile meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.