Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va fi vremea în urmatoarele 2 saptamâni

Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele doua saptamâni (20 octombrie - 2 noiembrie) un regim termic oscilant, cu temperaturi diurne de pâna la 22-24 de grade Celsius în Banat, Muntenia si Dobrogea, dar si cu scaderi semnificative de pâna la 11 grade, dupa data de 22-23 octombrie, la nivel national.

Pe acest fond, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie /ANM/, publicate luni, îsi vor face aparitia si ploile însemnate cantitativ în majoritatea regiunilor, în intervalul 21-24 octombrie a.c.
În Banat, în primele doua zile ale acestei saptamâni, vremea va fi mai calda decât în mod obisnuit în aceasta perioada, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20-22 de grade si minime în jur de 10 grade. În intervalul 22-25 octombrie, scaderea de temperatura va fi semnificativa, astfel ca valorile termice vor fi sub mediile climatologice. Maximele se vor situa între 8 si 11 grade, iar minimele se vor apropia de zero grade Celsius, în 25 octombrie. Dupa aceasta data, regimul termic se va apropia de normalul perioadei, maxime în medie de 13-14 grade si minime de 3-5 grade. În intervalul 21-24 octombrie va ploua temporar, iar cantitatile de apa pot fi însemnate. Probabilitatea de ploaie va creste dupa 28 octombrie, când sunt posibile ploi slabe.
În Crisana, intervalul va debuta cu o vreme calda, însa începând cu data de 22 octombrie vremea se va raci. Pâna în 25 octombrie, maximele diurne vor fi, în general, sub 10 grade, iar minimele vor tinde spre zero grade. Ulterior, în a doua saptamâna de prognoza, temperatura va creste apropiindu-se de normalul termic al perioadei. Mediile valorilor maxime vor fi de 12-13 grade, iar a celor minime de 3...4 grade. Va ploua pe arii extinse în intervalul 21-23 octombrie, când se pot înregistra cantitati însemnate. În restul intervalului mai sunt posibile ploi slabe cantitativ, cu o probabilitate mai ridicata în 28 octombrie si la începutul lunii noiembrie.
Pentru regiunea Transilvaniei, luni si marti vremea se va mentine calda, astfel încât media temperaturilor maxime va fi de 18-19 grade, iar a celor minime se va situa în jur de 8 grade. Ulterior, va urma un proces de racire semnificativa ce va aduce regimul termic sub cel normal, respectiv maxime care, în data de 24 octombrie, vor avea o medie de 5 grade, si minime de -3 grade, în 25 si 26 octombrie. Dupa 26 octombrie, vremea se va încalzi treptat, încât valorile maxime medii vor fi de 11-12 grade, iar minimele de de la unu la doua grade Celsius. În perioada 21-24 octombrie, ploile slabe si moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea de ploaie va fi mai redusa, cu exceptia zilei de 28 octombrie si începutul lunii noiembrie când, local, sunt posibile ploi slabe.
În Maramures, primele doua zile ale saptamânii în curs, vor avea un regim termic peste cel normal, respectiv o medie a maximelor de 17-18 grade si minime în jur de 9 grade. Ulterior, se va produce o racire accentuata, media valorilor diurne urmând sa coboare spre 5-6 grade, iar cele minime vor fi negative, de la -2 la -1 grad, în 25 si 26 octombrie. În a doua saptamâna de prognoza este estimata o crestere usoara a temperaturii, maxime în jurul a 11 grade si minime de 2-3 grade. Temporar, va ploua în intervalul 20-23 octombrie, când se pot cumula cantitati de apa însemnate. Probabilitatea de ploaie va fi ridicata si dupa data de 27 octombrie, în restul intervalului de referinta urmând sa fie redusa.
În Moldova, dupa primele trei zile cu temperaturi medii mai ridicate decât normele climatologice ale perioadei, de 18-21 de grade, ziua, si 6-9 grade, noaptea, valorile termice vor marca o scadere accentuata, atingând, în medie, maxime de 4-6 grade si minime de la aproximativ -2 la zero grade, în perioada 24 - 26 octombrie. În a doua saptamâna de prognoza se va încalzi usor, însa media maximelor nu va depasi 10-11 grade, iar a minimelor pâna la 3 grade, caracterizând o vreme usor mai rece decât normalul pentru sfârsitul lunii octombrie si începutul lunii noiembrie. Aria ploilor se va extinde în intervalul 21-24 octombrie, când si cantitatile de apa vor fi izolat însemnate. În 24 octombrie, precipitatiile pot fi mixte în nordul regiunii. Ploi slabe cantitativ sunt posibile si în 28, 29 octombrie, precum si la începutul lunii noiembrie.
În Dobrogea, între 20 si 22 octombrie, media temperaturilor va creste usor, spre maxime de 22 de grade si minime de 12 grade, abaterile pozitive fata de medie fiind de aproximativ 6 grade. În a doua parte a primei saptamâni vremea se va raci accentuat, devenind rece pentru aceasta perioada. În cele mai reci zile ale acestui interval, media valorilor diurne va fi de 7-8 grade, iar a celor nocturne între zero si doua grade Celsius. Cresterea de temperatura estimata dupa data de 27 octombrie, va însemna o medie de 12-13 grade a valorilor maxime si minime în jur de 5 grade. Ploi pe arii extinse, posibil însemnate cantitativ se vor semnala în intervalul 23-25 octombrie. Ulterior, probabilitatea de ploaie va scadea, mai putin în data de 28 octombrie, când va fi mai ridicata.
În Muntenia, vremea va fi calda pentru aceasta perioada pâna pe 22 octombrie, când media temperaturilor maxime va fi cuprinsa între 22 si 24 de grade, iar a celor minime se va situa între 7 si 9 grade. Aceasta perioada calda va fi urmata în a doua parte a saptamânii de o racire accentuata, ce va aduce media temperaturilor sub normalul perioadei, maxime de numai 9-11 grade si minime în jur de zero grade. Din 27 octombrie, valorile termice vor marca o crestere usoara, spre maxime de 12-13 grade si minime de aproximativ 3-4 grade. Va ploua pe arii mai extinse si însemnat cantitativ în zilele de 23 si 24 octombrie. Ploi sunt posibile si în a doua parte a intervalului, probabilitatea fiind mai ridicata în 28 octombrie si la începutul lunii noiembrie.
Pentru zona Olteniei, se anunta o vreme calda în primele doua zile ale acestei saptamâni, cu valori medii ale temperaturilor maxime de 20-22 de grade si minime în jur de 9 grade. Dupa aceea, vremea se va raci accentuat, astfel încât valorile termice diurne vor fi, în medie, de 9 grade, pe 24 octombrie, iar media minimelor va fi între zero sti doua grade, în 25 si 26 octombrie. Temperaturile maxime cresc la începutul saptamânii viitoare pâna în jurul valorii de 13 grade, însa spre finalul intervalului acestea vor scadea cu aproximativ 3 grade. Minimele termice din a doua saptamâna de prognoza nu vor avea variatii semnificative si vor fi de 3-4 grade. În intervalul 22-24 octombrie va ploua temporar. Ploi slabe cantitativ sunt posibile la nivel local si în 28 octombrie, în timp ce în restul intervalului probabilitatea va fi, în general, redusa.
La munte, vremea va fi mai calda decât în mod obisnuit în primele doua zile ale intervalului, când mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 12-14 grade, iar mediile minimelor vor fi de 4-6 grade. Vremea se va raci accentuat în a doua parte a saptamânii, iar temperaturile diurne vor scadea un grad Celsius, în timp ce minimele vor fi negative, respectiv între -5 si -4 grade. Temperatura va marca o crestere usoara începând cu 26 octombrie, spre valori maxime de 4-6 grade si minime de -2...-1 grad. Precipitatii pe arii extinse vor cadea în intervalul 21-24 octombrie, la început sub forma de ploaie, apoi se vor transforma si în lapovita si ninsoare. Probabilitatea de precipitatii creste, din nou, dupa data de 28 octombrie, când local vor fi ploi, iar în zona înalta si ninsori.
Estimarea temperaturilor este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, mentioneaza ANM.
AGERPRES

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.