Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum va juca președintele Klaus Iohannis în CRIZA guvernamentală (surse)

Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri la Reuniunea Anuală a Diplomației Române că se va pronunța azi cu privire la criza guvernamentală generată odată cu ieșirea ALDE din coaliția guvernamentală cu PSD. A menționat doar scurt și a cerut ambasadorilor și consulilor să transmită partenerilor din statele în care reprezintă România că se va acționa democratic și constituțional.

Surse politice susțin pentru STIRIPESURSE.RO că președintele nu prea are marjă mare de manevră în actualele condiții. ALDE a părăsit guvernarea lăsând guvernul condus de Viorica Dăncilă într-o situație complicată. Pe de o parte deja premierul a trimis solicitări de revocare și numire ca urmare a remanierii propuse în rândul miniștrilor PSD, iar pe de altă parte urmează să îi fie trimise președintelui propunerile de interimari pentru ministerele părăsite de oamenii lui Tăriceanu.

Vezi și: VIDEO Traian Băsescu aruncă BOMBA: 'Am dubii că Dăncilă va mai candida. Dana Gîrbovan va intra în cursă'

Ce poate face președintele?

Structura Guvernului Dăncilă s-a schimbat odată cu plecarea ALDE și procedural premierul are cel mult fi 90 de zile pentru a veni în fața Parlamentului pentru un vot de încredere pe o nouă structură a Executivului - DETALII. (La această oră nimeni nu știe ce se va întâmpla dacă restructurarea va fi respinsă pentru că teoretic Guvernul rămâne în funcție în structura actuală. E însă o amplă discuție juridică și multe școli de gândire pe această temă.)

Cel mai probabil președintele Klaus Iohannis va anunța azi că nu poate răspunde favorabil solicitării premierului Viorica Dăncilă de revocare/numire a unor noi miniștri în cadrul remanierii operate pe motiv că prerogativa nu mai este la el ci la Parlament. Foarte probabil însă să accepte interimarii propuși de premier pentru posturile rămase vacante și ca solicita premierului să caute cât mai repede să ajungă în Parlament cu restructurarea pentru a avea un guvern funcțional.

Evident că în paralel poate îndemna Opoziția să vină cu moțiunea de cenzură pentru a clarifica și mai repede problema și a transfera toată discuția spre instituția prezidențială prin inițierea de discuții cu partidele și formarea unui nou guvern.

Vezi și: Mircea Diaconu, interzis la Antena 3 - surse

_

Ce le-a transmis ieri ambasadorilor și consulilor:

"Dumneavoastră vă veți întoarce la post și o să fiți întrebați ce se întâmplă în România, cum se va soluționa criza, cum vor decurge alegerile. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: România are o democrație solidă. România are o democrație consolidată, prin referendumul care s-a ținut pe 26 mai a.c. și care a adus un răspuns foarte clar al românilor pentru democrație, pentru o cale pro-europeană, pentru o abordare solidă transatlantică, pentru un stat de drept, pentru o justiție dreaptă, pentru consolidarea și continuarea luptei împotriva corupției.

Dumneavoastră să răspundeți așa: România va rămâne o democrație și un partener credibil și stabil în orice condiții!

O să vă întrebe partenerii, prietenii noștri ce se va întâmpla, cum se va întâmpla. Iar dumneavoastră să răspundeți așa: orice se va întâmpla în România, se va întâmpla în limitele Constituției.

România este o democrație consolidată, în care Constituția este respectată și indiferent de soluția găsită, România va rămâne un partener serios, predictibil, credibil, angajat în demersurile comune care sunt în curs.

Și vă spun vouă că soluții există și eu voi veghea. Nu, voi garanta că aceste soluții să fie constituționale!

Am încredere în implicarea dumneavoastră profesionistă, esențială în acest scop, și vă doresc mult succes, în continuare, pentru români și pentru România!", a afirmat Iohannis.

Citește și: DATE OFICIALE - Cât a costat un vot la europarlamentare: PSD - 3,13 euro, USR+PLUS - 65 de cenți. Pro România a avut cei mai scumpi alegători ./

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.