Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum vor procurorii CSM să schimbe procedura de revocare a şefilor de parchete: Cine va avea ultimul cuvânt

Inquam Photos/ Octav Ganea
CSM

Procurorii CSM au transmis ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi preşedintelui Comisiei Speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei, Florin Iordache, două propuneri de modificare a articolelor de lege care se referă la numirea şi revocarea şefilor de parchete.

Prima variantă prevede ca procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi Parchetului General să fie propuşi de Secţia pentru Procurori, cu avizul ministrului Justiţiei, şi numiţi de preşedinte. În ceea ce priveşte revocarea, aceasta ar urma să se facă de preşedintele României la propunerea Secţiei pentru Procurori a CSM, fie ca urmare a unei sesizări din oficiu sau la cererea adunării generale, cu avizul ministrului Justiţei. În ceea ce îi priveşte pe adjuncţii marilor parchete sau pe şefii de secţii, procedura ar putea fi declanşată şi şefii lor, respective procurorul general al României, şeful DNA sau procurorul şef al DIICOT.

O doua variantă prevede ca ambele proceduri să rămână atributul ministrului Justiţiei, însă este necesar avizul conform al Secţiei pentru Procurori, ceea ce ar însemna obligativitatea respectării lui. Practic, şi în cadrul acestei propuneri, procurorii din CSM ar avea ultimul cuvânt.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.